Китай обеща да намали вносните мита

Азиатската държава иска да се отвори още повече към света, заяви Си Дзинпин

Китай обеща да намали вносните мита

Снимка: БТА

Китай ще положи още по-големи усилия да увеличи вноса и да разшири пазарите си, заяви президентът Си Дзинпин, цитиран от Reuters.

 „Вратата на Китай няма никога да се затвори, тя ще се отваря все повече“, каза президентът пред чуждестранни лидери и личности като шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и основателя на Майкрософт Бил Гейтс по време на Международното изложение за внос в Шанхай.

Експото се смята за китайския отговор на търговската война, започната през юли от американския президент Доналд Тръмп, недоволен от огромния дефицит на САЩ в търговията с Китай.

„Пекин ще продължи да се отваря към света в сферите на образованието, телекомуникациите и културата и наред с това ще защитава интересите на чуждите компании“, каза президентът. „Ще бъдат въведени наказателни мерки за нарушения на интелектуалната собственост“, добави той.

Очаква се Си и Тръмп да се срещнат в края на месеца в кулоарите на международен форум в Аржентина.
Миналата седмица към Китай бяха отправени призиви да разшири достъпа до пазарите си. В статия, публикувана в китайския печат, посланиците на Франция и Германия приканиха Пекин да гарантира честна конкуренция за чуждестранните предприятия.
Коментари: 0