Китай обвини САЩ за застоя в двустранните отношения

Вашингтон си създава "въображаем враг", смятат висшите дипломати в Пекин

Китай обвини САЩ за застоя в двустранните отношения

Снимка: БТА

284 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китай критикува САЩ за застоя в двустранните отношения. Пекин обвинява Вашингтон в създаване на „въображаем враг“, задавайки по този начин тон за конфронтация по време на започналата по-рано днес среща между китайския зам.-външен министър Се Фън и зам.-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, съобщава Reuters.

Шърман, вторият по ранг най-висш американски дипломат, пристигна в неделя за преговори лице в лице в севернокитайския град Тиендзин. Визитата се случва на фона на влошените отношения между двете най-големи икономики в света.

Отношенията между САЩ и Китай са в застой и са изправени пред сериозни затруднения“, заяви зам.-външният министър Се Фън по време на срещата, цитиран от китайската държавна телевизия.

„Съединените щати искат да възродят чувството за национална цел, като определят Китай като въображаем враг“, допълва той.

Уенди Шърман, чието посещение в Китай беше добавено в последния момент към нейния азиатски маршрут, включващ визити в Япония, Южна Корея и Монголия, трябва да се срещне по-късно в понеделник с външния министър Ван И, висш член на китайския кабинет.

В събота Ван И предупреди, че Китай няма да приеме САЩ да заемат по-висша позиция в двустранните отношения, като това изказване стана ден, след като Пекин обяви санкции срещу бившия американски министър на търговията Уилбър Рос и по още шест други лица.

Висши американски служители очертаха очакваната позиция на Шърман по време на преговорите, заявявайки, че САЩ приветстват конкуренцията с Пекин, но ще настояват за равни условия и „предпазни прегради“, за да се избегнат конфликти.

Междувременно правителството и законодателите на САЩ критикуват политиката на Китай в Хонконг и Синцзян, като през този месец американският Сенат прие законопроект за забрана на вноса от региона на китайския далечен запад, позовавайки се на опасеният за принудителен труд.

Подкрепи Economic.bg