Китай пак изненада с впечатляваща външна търговия

Случващото се в САЩ и Индия благоприятства китайските производители

Китай пак изненада с впечатляваща външна търговия

Снимка: БТА

708 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китай продължава да отчита впечатляващи търговски показатели през април, след като износът на страната неочаквано се ускори, а вносът достигна десетилетен връх. Всичко това дава силен тласък на втората най-голяма глобална икономика. Търсенето на стоки, произведени в азиатската държава, бе подкрепено от възстановяването в САЩ и застоялото фабрично производство на другите места по света, предава Reuters.

Съотнесен в американски долари, износът на Китай нараства с 32.3% на годишна база, достигайки 263.92 млрд. долара. Това сочат данните на Генералната митническа администрация на страната, като резултатите надминават прогнозата на анализаторите за 24.1% и отчетения през март ръст от 30.6%.

„Ръстът на износа на Китай отново изненада“, каза Живей Джанг, главен икономист в Pinpoint Asset Management. Той изтъква два фактора – процъфтяващата американска икономика и кризата с COVID-19 в Индия, което помага за това някои поръчки да преминат към Китай.

Очакваме ръстът на износа на Китай да остане силен през втората половина на тази година, тъй като двата фактора по-горе вероятно ще продължат да благоприятстват китайските производители. Износът ще бъде ключов стълб за растеж в Китай тази година.“

Данните спомогнаха за повишаване на юана и акциите в Китай, както и на други азиатски пазари.

Вносът също впечатли анализаторите. Той нарасна с 43.1% спрямо година по-рано, което е най-бързото ускорение от януари 2011 г. насам. Увеличението е по-голямо и от това през март, когато бе регистриран скок от 38.1% през март. Освен това беше малко по-бърз и от очаквания 42.5% ръст, прогнозиран в анкетата на Reuters.

Джан Йи, главен икономист в Zhonghai Shengrong Capital Management, обаче каза, че предстои да се види дали силният растеж на вноса, главно обусловен от инфлацията на цените, може да бъде поддържан на фона на това, че Китай прекратява подкрепящата си фискална политика.

Трябва да се отбележи, че бързият годишен растеж днес до голяма степен се дължи на отрицателния растеж преди година. Двугодишният среден ръст беше само около 10%, което не е толкова силно.“

Коментари: 0