Китай пречупи САЩ и спечели най-много чужди инвестиции през 2020 г.

Фактор за успеха до голяма степен е отличното управление на пандемията в Китай

Китай пречупи САЩ и спечели най-много чужди инвестиции през 2020 г.

Снимка: Unsplash

Чуждестранните компании малко по малко обръщат гръб на САЩ и се възползват от процъфтяващата икономика на Китай, както и от отличното управление на пандемията там, показва доклад на ООН за търговия и развитие. Преките инвестиции в Съединените щати от чуждестранни компании са се сринали с 49% до 134 млрд. долара през миналата година, докато тези в Китай са нараснали с 4% до 163 млрд. долара през 2020 г.

Според ООН 2020 г. е първата в историята, в която преките чуждестранни инвестиции в Китай са надминали тези в САЩ. Понастоящем азиатската страна е най-големият получател на такъв тип външни капитали.

Въпреки че COVID-19 беше важен фактор за прекъсването на преките чуждестранни инвестиции в САЩ – а и на повечето места по света – отливът на международни компании от Америка е процес, който започва много преди пандемията, припомня CNN. 

По данни на министерството на търговията на САЩ чуждестранните инвестиции достигнаха връх от 440 млрд. долара през 2015 г., след което рязко поеха надолу. Удар върху тях оказа политиката на доскорошния президент Доналд Тръмп, чиито действия засегнаха особено силно поведението на китайските играчи и доведоха до най-силния спад на инвестициите в САЩ през последните няколко години. Нарастващата икономическа несигурност по света също допринесе за свиването.

Миналата година сривът на преките чуждестранни инвестиции в САЩ е най-забележим в търговията на едро, финансовите услуги и производството, пише в доклада на ООН. Международните сливания и придобивания, както и продажбите на американски активи на чуждестранни инвеститори, спадат с 41%.

Междувременно експлозивният икономически растеж на Китай, както и бързото възстановяване от пандемията, помогнаха на чуждестранните инвестиции там да скочат. Икономиката на страната нарасна с 2.3% през миналата година, когато повечето от големите световни сили се свиха. Азиатската държава наложи стриктни политики за блокиране и проследяване на населението, предназначени да овладеят разпространението на вируса, като задели стотици милиарди долари за големи инфраструктурни проекти, за да стимулира икономическия растеж.

Способността на Китай да контролира разпространението на вируса „помогна за стабилизиране на инвестициите след ранното блокиране“, се отбелязва в доклада.

Преките чуждестранни инвестиции в Индия също са скочили рязко. От по-малко от 25 млрд. долара през 2014 г. – преди премиерът Нарендра Моди да поеме властта – до 57 млрд. долара миналата година, според доклада на ООН. Голяма част от този растеж е предизвикан от политики, които позволяват на световни марки като Ikea и Uniqlo да отворят магазини, както да разширяват производствените си бази в страната.

Това помогна на преките чуждестранни инвестиции в Индия да скочат с 13% миналата година.

Повечето икономики обаче не бяха толкова щастливи

Преките чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство и Италия са намалели с почти 100%. Тези в Русия падат с 96%, германските потъват с 61%, а в Бразилия – с 50%. Австралия, Франция, Канада и Индонезия – всички сред водещите получатели на преки чуждестранни инвестиции през 2019 г. – също отчитат двуцифрени спадове.

Като цяло преките чуждестранни инвестиции са надолу с 42% през миналата година до най-ниското си ниво от 90-те години на миналия век. Те са и с 30% под най-ниското ниво, постигнато по време на световната финансова криза 2008-2009 г.

Атрактивността на САЩ като безопасно и стабилно място за инвестиции от чуждестранни компании е една от най-мощните движещи сили зад икономическия растеж на Америка през последните няколко десетилетия. Но ООН заяви, че обстоятелствата, спиращи потока от преки чуждестранни инвестиции към САЩ и други страни, ще останат налице и тази година.

Коментари: 0