Мръсният въздух пречи на Китай да добива слънчева енергия

Най-зле е положението през зимата

Мръсният въздух пречи на Китай да добива слънчева енергия

Тъй като мръсният въздух в Китай продължава да скъсява продължителността на живота на хората, правителството в страната активно популяризира слънчевата енергия като по-чист източник на захранване. Парадоксално обаче, същото това замърсяване на въздуха понижава ефективността на соларните централи в страната.

Фините прахови частици, които влизат дълбоко в белите дробове на китайците, също така ограничават количеството слънчеви лъчи, които достигат до слънчевите панели. Това сочи ново проучване, публикувано миналата седмица. С помощта на данни от сателит на НАСА учени от Принстънския университет са оценили до каква степен се понижава слънчевата радиация към земята от аерозолните компоненти, включително сулфатни, нитратни и въглеродни частици.

Правейки анализ на данни за цял Китай, датиращи от 2003 до 2014 г., изследователите установили,  че в северната и източната част на страната, които са най-замърсените региони, мръсният въздух може да понижи генерирането на соларна електроенергия с до 1.5 киловатчаса на квадратен метър всеки ден. Това може да означава спад с 35% на производствения капацитет в източната провинция Шандун – една от топ 10-те китайски провинции в областта на фотоволтаичните мощности.

Най-зле е положението през зимата, когато заради изгорените за отопление горива замърсяването на въздуха е толкова високо, че ефектът е все едно да има дебела облачност.

Коментари: 0