Китай засилва репресиите срещу криптовалутите

Блокирани са множество криптоакаунти в социалната платформа Weibo и се подготвя ново наказателно законодателство

Китай засилва репресиите срещу криптовалутите

Снимка: БТА

2891 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Множество акаунти, свързани с крипто, в подобната на Twitter китайска платформа Weibo бяха блокирани през уикенда, съобщава Reuters. Пекин засилва репресиите срещу търговията и добива на биткойни, като се очакват още действия от страна на държавата. Обмисля се ново наказателно законодателство, което да противодейства на незаконни криптодейности в Китай, според анализатори и финансов регулатор.

Миналия месец Държавният съвет, или правителството на Китай, обеща да предприеме мерки срещу добива и търговията с биткойни, като ескалира кампания срещу криптовалутите няколко дни, след като три браншови органа забраниха свързаните с криптовалута финансови и платежни услуги.

През уикенда беше отказан достъп до няколко популярни, свързани с крипто, акаунта в Weibo, като в съобщението се казваше, че всеки акаунт „нарушава закони и правила“.

„Това е страшен ден за крипто KOL“, пише коментатор на биткойн от Weibo, или ключов лидер на мнения (KOL), който се нарича „Жена д-р биткойн мини“. Основната ѝ сметка също беше блокирана в събота.

„Правителството ясно посочва, че никоя китайска версия на Илон Мъск не може да съществува на китайския криптопазар“, каза професорът по право в Нюйоркския университет Уинстън Ма, позовавайки се на основателя на Tesla и ентусиаста на криптовалутите.

Ма, автор на книгата „Цифровата война“, също така очаква върховният съд на Китай скоро да публикува съдебно тълкуване, което може да свърже бизнеса с криптокопаене и търговия с китайския наказателен закон.

Възгледът беше повтарян от финансовия регулатор, който заяви, че подобно тълкуване ще обърне внимание на правната неяснота, която не успява да идентифицира ясно бизнеса за търговия с биткойни като „незаконни операции“. Всички правила срещу криптовалутите до момента в Китай са публикувани от административни органи.

Замразяването на акаунтите в Weibo идва, когато китайските медии засилиха негативното отразяване на криптотърговията.

Официалната агенция „Синхуа“ публикува статии, които разкриват поредица от измами, свързани с крипто. Държавната телевизия CCTV заяви, че криптовалутата е леко регулиран актив, често използван в търговията на черния пазар, пране на пари, контрабанда на оръжие, хазарт и търговия с наркотици.

Засилените репресии идват и когато централната банка на Китай ускорява тестването на собствената си цифрова валута.

Подкрепи Economic.bg