Китайска инвестиция във фуражен завод в Добрич

Предвидените инвестиции на първия етап са 11 млн. евро, като цялата продукция ще е за Китай

Китайска инвестиция във фуражен завод в Добрич
948 ~ 2 мин. четене
Завод за комбиниран фураж ще бъде изграден в Добрич с китайска инвестиция. Това стана ясно след среща през миналата седмица на областния управител д-р Маргарита Новоселска с китайските инвеститори и техните български партньори от фирма „Нова ера София" ООД. Те са запознали Областния управител с плана си за изграждане на фуражен завод в промишлена зона - запад в Добрич, където вече са закупили терен.

Инвестиционните намерения са били представени и на кмета на Добрич Детелина Николова, която е дала конкретни насоки за предстоящите дейности в процеса, съобразно изискванията на българското законодателство.

На първи етап от изграждането на завода са планирани инвестиции в размер на 11 млн. евро и дневен капацитет на произведен комбиниран фураж 500 тона. Според разчетите на китайските предприемачи се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. юана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. Дневният капацитет на произведения фураж ще бъде 500 тона /годишно - 150 000 т/. Управленският екип ще наброява около 20 души, а работниците в цеха - 35.

На втори етап предвидените инвестиции са в размер на 70 млн. юана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона. 

След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет над 300 000 т, а персоналът ще е малко над 80 човека.

Реализацията на продукцията ще бъде за Китай.

Очаква се в средата на април в България да пристигнат китайски инженери, които да огледат терена и да изготвят скица на завода. Проектът ще бъде разработен спрямо изискванията на ЕС. 

Инвеститорите не се ангажират с пусков срок на завода, тъй като това е в зависимост от работата на българските фирми подизпълнители.Подкрепи Economic.bg