Китайски инвеститор строи фуражен завод у нас

Цялото производство е предназначено за Китай

Китайски инвеститор строи фуражен завод у нас

Китайски инвеститор Лиу Чунюнг получи сертификат от Община Добрич за строителство на фуражен завод. Очаква се строителството да започне до края на годината, заяви търговският представител на инвеститора, който обясни защо предприемачите са избрали Добрич.

„В района има най-развито земеделско производство на зърно, царевица. Китайският пазар има нужда от тези продукти. Освен това е близо до пристанище е Варна, откъдето ще бъде износът от България за Китай.”

Лиу Чунюнг уточни, че заводът ще купува суровини от района. Той коментира, че в Добрич е концентрирана житницата на България и освен това Шумен, Варна, Силистра, Русе, също не са далеч. Според разчетите на китайските предприемачи се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. юана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. На втори етап предвидените инвестиции са в размер на 70 млн. юана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. 

Инвестицията е с годишна продукция от 300 000 тона, 90 работни места и работа на четири смени. Концентрираните фуражи ще се произвеждат по китайски рецепти. Цялото производство е предназначено за Китай. 

Припомняме, че инвестицията се обсъждаше през месец април, но днес Община Добрич даде сертификат за реализацията на проекта. 

Коментари: 0