Китайски технологичен гигант изпревари Facebook по пазарна стойност

Компанията Tencent Holdings, създадел на WeChat, ще се стреми към все по-голямо присъствие в чужбина

Китайски технологичен гигант изпревари Facebook по пазарна стойност

Най-голямата китайска социална мрежа и компания за игри Tencent Holdings тази седмица стана първата азиатска фирма, влязла в групата на компаниите с пазарна стойност над 500 млрд. долара. Във вторник Tencent дори изпревари Facebook, пише Business Insider.

Миналата седмица Tencent отчете третото си тримесечие, като данните от него надхвърлиха прогнозите. Освен това компанията мисли Малайзия да бъде първият чужд пазар, където да стартира своята технологична екосистема WeChat. Tencent е осъществила пробив в получаването на лиценз в Малайзия за електронни разплащания и планира да стартира WeChat в страната в началото на следващата година.

„Все повече изглежда, че Tencent започва да обикаля дигиталния пай, за да изгради екосистема, която да оспори господството на Google, Apple, Amazon, Facebook в областта на потребителските дигитални услуги”, коментира независимият технологичен анализатор Ричард Уиндзър.

Според него китайската компания вероятно ще се стреми към повече придобивания на фирми в чужбина, което, освен че е скъпо, може да затрудни Tencent да интегрира всичките си дигитални активи в Китай и в чужбина.

Коментари: 0