Китайски университет забрани Коледа

Ръководството определило празника като кичозен

Китайски университет забрани Коледа
Автор: Стилиян Гребеничарски

Университет в северозападната част на Китай забрани празненствата по случай Коледа, определяйки ги като кичозни, чуждестранни и неподходящи за традициите на страната, пише Reuters, цитирайки държавната информационна агенция Beijing News. Вместо това ръководството е прожектирало пропаганден филм на студентите.

Парадоксално, но името на учебното заведение, разположено в Сиан, е Модерен колеж към Северозападния университет. То е разпространило обяви с призиви, гласящи: „Стремете се да бъдете изключителни синове и дъщери на Китай, противопоставете се на кичозните празници на Запада!“ и „Съпротивлявайте се на проникването на западна култура!“.

Възпитаник на университета е посочил пред медията, че той и колегите му са били задължени да гледат пропагандни материали за около три часа и половина, включително филм за Конфуций. През това време преподавателите са „охранявали“ изходите на салона, за да не могат студенти да си тръгват преди края на занятието.

Коледа не е признат за празник в официално атеистичния Китай, но набира все по-голяма популярност сред по-младите поколения и жителите на големите градове, които украсяват домовете си, организират тържества и правят подаръци на близките си. Това предизвиква често остри реакции от по-възрастните активисти на Китайската комунистическа партия, както на местно, така и на национално ниво.

„През последните години мнозина младежи започнаха да отделят внимание на западните празници. В техните очи Западът е по-развит от Китай и те мислят, че западните празници са по-престижни и модерни от нашите, които възприемат за отживелица“, коментира член на Комитета на комунистическата партия в университета. Той призова да се обръща повече внимание на традициите, като Празника на пролетта например.

Венжу, град в богатата западна провинция Жейянг, забрани всички коледни мероприятия в училища и детски градини, съобщава агенция Синхуа. Градски инспектори са следели за стриктното спазване на наредбата.

Коментари: 0