Китайският износ падна неочаквано през април

Търговският излишък се сви до 13.8 млрд. долара – тройно под предварително прогнозираното

Китайският износ падна неочаквано през април

Снимка: БТА

272 ~ 2 мин. четене
Китайският износ неочаквано падна през април, докато вносът се повиши повече от прогнозираното. Митническите данни, цитирани от CNBC, показват, че търговският излишък през миналия месец възлиза на 13.84 млрд. долара, което е близо три пъти под прогнозите на анализаторите.

Износът, деноминиран в долари, също не оправда очакванията през април, изоставайки с 2.7% спрямо предходната година, според данни на Китайската митническа администрация. Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха увеличение от 2.3%.

Априлският внос обаче неочаквано нарасна с 4% в сравнение с предходната година, докато прогнозите бяха за спад от 3.6%.

Търговският излишък на Китай със САЩ е нараснал до 21.01 млрд. долара през април, след като през март беше 20.05 млрд. долара, показват данните.

Американски и китайски представители се срещнаха няколко пъти досега в опит да постигнат търговска сделка. Но вместо да се постигне напредък Вашингтон заяви тази седмица, че тарифите върху китайските продукти на стойност 200 млрд. долара ще се повишат от 10 на 25% от утре. Освен това президентът Тръмп заплаши Пекин, че ще обложи с високи митнически тарифи абсолютно целия внос от Китай.

„Перспективите за китайския износ ще бъдат изправени пред сериозно предизвикателство, дори ако бъде постигната сделка скоро, казва Юлиан Еванс-Притчард, старши икономист в Capital Economics. „Дори ако тази седмица бъде договорена сделка в последната минута, за да се избегнат по-нататъшно облагане на китайските стоки, потенциалните перспективи пред глобалния растеж вероятно ще доведат до по-слаб ръст на китайския износ“, добавя той. Според него вносът ще се представя добре заради държавните стимули.

„Последните действия на Пекин - намаляване на задължителните резерви на банките и запазването на краткосрочните лихвени проценти - запазват ликвидността в системата“, каза Шон Роаш, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings. „Това е сигнал, че властите са готови да симулират бързо икономиката, ако почувстват, че търговските напрежения нарастват“, добави той.
Коментари: 0