Петкова: Индивидуални договори с „Топлофикация София” са невъзможни

Това обаче не решава проблемите с отменената формула за изчисляване на сградна инсталация

Петкова: Индивидуални договори с „Топлофикация София” са невъзможни
824 ~ 1 мин. четене

Индивидуални договори между клиенти и „Топлофикация София” няма как да има, обясни енергийният министър Теменужка Петкова по време на петото издание на Европейския минен бизнес форум 2018 г.

Идеята за индивидуалните договори тръгна от Комисия за защита на потребителите (КЗП), която заедно с Министерство на енергетиката сформира работна група, която да изработи мерки за подобряване на нормативната уредба на топлофикационните дружества.

Въпреки че в края на април 2018 г. зам.-министърът по енергетика Красимир Първанов спомена, че се обсъждат индивидулани договори на домакинствата с топлинните счетоводители, днес министър Петкова каза, че според анализите това категорично е невъзможно.

Това обаче не решава проблемите с отменената формула за изчисляване на сградна инсталация от Висшия съдебен съвет (ВАС), добави Петкова.

В средата на миналия месец Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергия в сгради – етажна собственост.

Енергийният министър коментира и състоянието на минната индустрия в страната ни. По думите ѝ секторът има стратегическо значение за икономиката и е важен фактор за икономическа стабилност и енергийна независимост.

Тя коментира и действията на екипа на Министерството на енергетиката за защита на големите горивни инсталации във връзка с гласуваните на европейско равнище промени в документа за най-добри налични техники. „За нас в Министерството на енергетиката това е кауза, защото засяга работата на топлоелектрическите централи, които осигуряват около 40% от енергията в страната, а оттам – и работата на сериозна част от българския въгледобив”, добави министър Петкова.

Коментари: 0