КНДР може да бъде лишена от $ 1 млрд. годишен приход

ООН ще гласува днес затягането на санкциите срещу Северна Корея

КНДР може да бъде лишена от $ 1 млрд. годишен приход

Снимка: Pixabay

Тежки финансови санкции може да бъдат наложени срещу Корейската народно-демократична република (КНДР) днес. По-късно в събота Съветът за сигурност на ООН ще гласува по темата, като това ще се случи не по-рано от 22:00 часа българско време, предава агенция ТАСС, цитирана от БГНЕС. Новите санкции бяха инициирани от САЩ. 

Очаква се Пхенян да бъде лишен от близо 1 млрд. долара годишен приход от износ, което е приблизително 1/3 от външните приходи на страната. Това би могло да стане чрез налагане на забрана върху експорта на въглища, желязо, олово и морски дарове от страната. 

Резолюцията ще възпрепятства създаването на нови съвместни предприятия и извършването на нови инвестиции от страна на настоящите чуждестранни дружества в Северна Корея. Държавата също така няма да може изпраща допълнителни работници в чужбина.  

Основната причина за затягането на мерките срещу нея е ядрено-ракетната програма на КНДР и непрестанните опити, които се извършват там. В тази връзка се очаква отново да бъдат запорирани и активите на лица и предприятия, които я подпомагат.  

Запознати прогнозират, че новите санкции ще бъдат подкрепени дори от Китай и Русия, които иначе са партньори на Северна Корея. 
Коментари: 0