Книгата на Ахмет Давутоглу вече и в България

Това издание турският премиер написва със своето академично перо

Книгата на Ахмет Давутоглу вече и в България
4394 ~ 2 мин. четене

Вчера бе представена книгата на настоящия турски премиер проф. Ахмет Давутоглу – "Стратегическа дълбочина: Мястото на Турция в международните отношения", предаде репортер на economic.bg.

Представянето беше открито от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който отбеляза дълбочината на разработката на Давутоглу и пожела и у нас да бъде разработена перспективна позиция на българската външна политика.

Турският посланик Сюлейман Гьокче подчерта, че тази вечер е много значима за българо-турското приятелство. „Ние сме щастливи, че вече има превод на български език и книгата ще се срещне със своите български читатели“. Според него това е книга, която проф. Давутоглу е написал със своето академично перо и тя няма политическо измерение.

Изданието е преведено на почти всички балкански езици, както и на италиански, а скоро предстой да излезе и на английски. В Турция "Стратегическа дълбочина" има над 100 издания.


По думите на Гьокче главната философия на книгата е формулирането на отношението на Турция със съседни страни, а целта е да се постави методът, по който ще се осъществява взаимодействието с тези държави. Той пожела изданието да създаде нова почва и да даде тласък на по-ползотворни идеи и мисли.

Интересен анализ на труда на Давутоглу представи и министърът на образованието Тодор Танев. Той определи книгата като стратегическа и дълбока книга. Танев схваща стратегията като "архитектура на бъдещето, а не като цел – крайна цел".

„Принос към света, а не изолиране от него“, за мен това говори книгата, добави той.


Макар и издадена за пръв път в Турция през 2001 г., книгата на Ахмет Давутоглу носи актуалността си и до днес. Тя е била написана с цел настоящият турски премиер да помогне на своите студенти по международни отношения, тогава той е бил университетски преподавател. 

Изданието разказва за възможностите, отношенията и сътрудничеството на Турция с други държави. Дава идея за това как може да се развиват търговските отношения между страните. Книгата е задълбочен политологичен труд, разглеждащ насоките във външната политика на Турция в широк географски, исторически и културен аспект. 

На събитието присъстваха и председателят на ДПС Лютви Местан, българският цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и други.


Подкрепи Economic.bg