Кодексът за социална подкрепа е добра идея, но трудно ще стане за 6 месеца

Според Нейков, за да се изработи такова кодифицирано законодателство се изискват усилията на много експерти и институции

Кодексът за социална подкрепа е добра идея, но трудно ще стане за 6 месеца

В България имаме сбъркана представа, че от социални услуги се нуждаят само старите хора, бедните и болните. А това изобщо не е така. Всеки гражданин в даден момент от живота си има нужда от някаква социална услуга, но е факт, че не всеки има достъп до нея. Така коментира пред Kmeta.bg Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика решението на парламента социалното министерство да изработи Кодекс за социална подкрепа, който да обедини всички социални закони. Според него това решение е добро, защото ще кодифицира законодателството, защото в момента има много закони в социалната сфера, които не си говорят помежду си.

В момента у нас се предлагат около 1400 услуги – за деца, за хора с увреждания, за възрастни хора, за хора, на които им се е случил инцидент и те са изпаднали в затруднено положение и други. Правилно е тези 1400 услуги да могат да стигат до всеки, който има нужда от тях, коментира Нейков. Според него един от големите проблеми е, че всъщност това не се случва. Някой може да търси социална услуга, но може и да чуе отговора от общината: "извинявай, но няма кой да ти я предостави, защото нямаме доставчик". В разгара на пандемията с коронавируса се видя колко голям е този проблем, каза Нейков. Той припомни, че тогава от Министерството на труда обявиха, че ще разширяват услугата "домашен патронаж“. Изведнъж обаче се оказа, че 120 общини изобщо не предлагат такава услуга, каза Нейков. 

Според него, за да се изработи такова кодифицирано законодателство се изискват усилията на много експерти и институции, както и време. Заявката, че това ще стане за 6 месеца, е много трудна за изпълнение, защото трябва свръхорганизация, е на мнение Нейков. Той смята, че дори това да не стане до края на мандата на това правителство, изработването на такова глобално законодателство е добро, защото следващият кабинет би могъл да продължи работата.

Коментари: 0