\"Когато отборът е успешен, не се сменят централните нападатели\"

Владислав Горанов, министър на финансите

\
912 ~ 2 мин. четене
„Когато отборът е успешен, не се сменят централните нападатели“

Това коментира в предаването „Панорама“ по БНТ финансовият министър Владислав Горанов по повод преизбирането на премиера Бойко Борисов за председател на ГЕРБ. 

Той сподели мнение, че със сигурност е по-добре начело на партията да е политик с вече натрупан опит, какъвто именно е Борисов. За да потвърди тезата си, той даде пример с европейските лидери Хелмут Кол и Маргарет Тачър, които потвърждават горната логика. 

По повод на вече одобрения бюджет за 2018 г., дебатите за който се проточиха близо едно денонощие общо, Горанов коментира, че гласуването му по традиция бива съпровождано от „инатлък“ от страна на опозицията. Такъв, според него, е бил проявен сега от БСП. 

„Разменяли сме си ролите в това отношение“, призна той, напомняйки че в миналото се е случвало и ГЕРБ да има подобно поведение, когато не е била управляваща партия.
 
Финансовият министър обърна внимание на някои от конфликтните точки по бюджета, набрали популярност в медиите през изминалите дни. 

По въпроса с мораториума върху нови лекарства и лечения например, той заяви, че много държави не бързат да закупуват най-новите лекарства, преди да са използвали докрай старите. Горанов посочи, че големите фармацевтични компании искат да продадат на малкия български пазар скъпи лекарства, без да е сигурно, че те превъзхождат онези, които са били разработени по-рано.

„В българската здравна система има 100% набор от медикаменти, които могат да задоволят всички потребности на пациентите“, обясни още той, защитавайки наложения мораториум.

Горанов коментира и бюджета за наука, който не е изненада, че отново предизвика дебат и остра реакция от страна на учените от БАН. Изтъквайки че правителството предвижда 65 млн. лв. за научни проекти, финансовият министър също така призова висшата академична общност да се занимае с важните за обществото проблеми като демографската криза, екологията и енергетиката. 

Според него фундаменталната наука следва да намери своето приложение в полза на именно такива трудни аспекти от живота на гражданите. Той направи разграничение между образование и фундаментална наука и подчерта, че приоритет за ГЕРБ остава образованието и връщането на отпадналите деца в училище. 

Подкрепи Economic.bg