Искаме да направим тестово почистване на катедралата „Св. Александър Невски“

След България Торстен Мьовес се отправя към Йерусалим, където ще премахва графити от древна църква

Искаме да направим тестово почистване на катедралата „Св. Александър Невски“
2441 ~ 3 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Вчера в градинката "Кристал“ в София, която все още се ремонтира като част от програмата за обновяване на центъра на града, вандали решиха да надраскат и издълбаят чисто новите пейки и кошчета, на които столичани не можаха да се порадват дълго. Ден по-рано и 500 метра встрани, един германец почистваше само чрез пара един от символите на София – Докторския паметник - и то безплатно. Кампанията е част от програмата на немската компания „Керхер“, а инициативата е първа по рода си у нас. С главното действащо лице – Торстен Мьовес си поговорихме за най-големите обекти в света, които той е почиствал, и за това дали ще успее да почисти златните кубета на катедралата „Св. Александър Невски“.

- Г-н Мьовес, защо решихте да изчистите точно Докторския паметник?

- През септември миналата година, при първото ми посещение в България, бях дошъл, за да направя пробно почистване на паметника „Шипка“, като един от най-значимите обекти в България. Стана ясно, че той няма никаква нужда от почистване. Тогава съвместно с компанията (б.р. „Керхер“) направихме оглед на паметниците в София и забелязах, че точно Докторския паметник се нуждае много спешно от почистване.

- Т.е да разбираме, че това е най-мръсният паметник в София.

- Той е най-подходящ за такова почистване с размерите си.

- Каква е технологията на почистване?

- Това, което използваме тук е професионална водоструйка с гореща вода в режим на пара. Парен режим означава, че пароструйката работи на максимална температура – 145 градуса със силно редуцирано работно налягане. Ние разполагаме и можем да използваме много други методи за почистване, но точно този бе избран, в зависимост от замърсяванията на паметника. Те са основно биологични – мъхове, плесени, гъбички. Допълнителни са и изпражненията от птичките, които винаги ги има на този паметник, а също ѝ различните видове прахове, които винаги ги има от града - от пръстта, автомобилите, индустрията и от използването на отопление на твърдо гориво. За подобни замърсявания никога не е необходимо използването на препарати. Много добре става почистването само с редуцирано налягане на пара.- Колко време отнема почистването на подобен паметник?

- Два дни.

- По принцип толкова време ли е необходимо, или просто този паметник е много мръсен?

- Всеки паметник има различно замърсяване и съответно може да се наложат различни типове почиствания и затова не може да се сравнява. Времето за почистване зависи основно от метода, който ще се използва. Този метод, който използваме тук с парата е най-бързият. Има и други методи – със сух лед или пък с бластиране с пудра и там вече времето за почистване е три до четири пъти по-дълго.

- Това е първият ви проект в страната. Планирате ли други подобни инициативи?

- Това е нашата първа инициатива в България. Ще продължим, защото ние винаги сме в процес на търсене на други обекти за почистване. Можем да споделим, че имаме идеята да направим тестово почистване на катедралата „Св. Александър Невски“. Трябва обаче първо да се изберат методите на почистване и дали с това, с което разполагаме, то ще успее да се случи. После следват различни разрешителни, калкулации и т.н. – това е първата стъпка. Един такъв процес може да отнеме две години. Но ние винаги се оглеждаме и имаме в програмата си много обекти за почистване.

- Работите ли със Столична община?

- Разбира се. За този паметник трябваше да имаме разрешително и от общината и от Министерството на културата.

- Кои са най-големите и най-значимите обекти, които сте чистили по света?

- Най-големият и най-интересният – това бяха главите на президентите в планината Ръшмор в САЩ през 2005 г. Това беше най-трудният проект, защото до там няма никакви улици и трябваше цялото оборудване да се качи с хеликоптери. И до сега, 15 години след проекта, това са най-добрите снимки, които имаме – наполовина изчистените глави на президентите.- Има ли някаква символика при избора на забележителностите?

- Трябва да кажа, че обектите не ги избирам аз. В повечето случаи или локалното дружество, или самите собственици на паметниците се обръщат към фирмата с молба за такова почистване. Не винаги е само наша идеята.

- Каква е целта на кампанията?

- Ние правим това от 40 години и кампанията се е превърнала в част от културната ни програма. Чувстваме се отговорни към обществото и виждаме, че на хората им харесва. Ще продължим  с радост да го правим занапред.

Коментари: 0