Кои са най-иновативните компании в света за 2018 г.

Научноизследователската дейност струва скъпо, но най-добрите не се колебаят да инвестират в нея

Кои са най-иновативните компании в света за 2018 г.

Снимка: Pixabay

Иновациите движат света напред. Те са онези технологични и организационни решения, понякога наглед малки, които обаче успяват да решават големите проблеми на обществото. Затова и струва скъпо да бъдат намерени и приложени. 

PwC публикува своето Глобално иновационно изследване за 2018 г. В него са анализирани 1 000 фирми, които инвестират най-много средства в научноизследователска и развойна дейност (R&D). 

На база на доклада изданието HowMuch пък е изготвило любопитна графика, илюстрираща най-големите иноватори в света. В нея личи цветово разделение по отрасли – търговия; хардуер; софтуер и услуги; автомобили и компоненти; фармацевтика, биотехнологии и наука за живота; полупроводници; основни блага; диверсифицирани финансови средства и потребителски стоки и облекла. 


А ето и топ 10 на компаниите, които са похарчили най-много за R&D през 2018 г.:

1. Amazon (САЩ): 22.62 млрд. долара

2. Alphabet (САЩ): 16.23 млрд. долара

3. Volkswagen (Германия): 15.78 млрд. долара

4. Samsung Electronics (Южна Корея): 15.31 млрд. долара

5. Intel (САЩ): 13.10 млрд. долара

6. Microsoft (САЩ): 12.29B млрд. долара

7. Apple (САЩ): 11.58 млрд. долара

8. Roche Holding AG (Швейцария): 10.80 млрд. долара

9. Johnson & Johnson (САЩ): 10.55 млрд. долара

10. Merck & Co. (САЩ): 10.20 млрд. долара

Впечатление прави, че лидерът Amazon е далеч-далеч пред другите. Разликата с втория е над 6 млрд. долара. Голямата част от бюджета на корпорацията, най-известна с електронната си търговия, отиват за подобряването на изкуствения интелект на компанията Alexa, уеб хостинг услуги и логистика, 

Любопитно е, че Amazon е пред Alphabet, която е добре известна със своите амбициозни проекти в сферата на научните изследвания. 
Коментари: 0