Кои страни по света забраниха Uber

Кои страни по света забраниха Uber
2864 ~ 2 мин. четене
Въпреки че Uber е може би най-популярната услуга за споделено пътуване, компанията среща сериозен отпор от страна на законодателни органи във все повече държави. 

Във Великобритания например, миналия месец трибуналът постанови компанията да започне да третира двама от шофьорите си като свои служители и да им изплати дължимите надници. Това обаче е само един от множеството примери за съдебни битки, а някои държави дори забраниха на компанията да извършва дейност на територията им, в това число Дания и Италия. 

Ето подробен списък на всички места, в които няма да можете да поръчате кола през приложението на Uber, селектирани от Independent.


Европа

България

След като компанията стъпи у нас, не след дълго тя бе обвинена в „нелоялни търговски практики“ и бе принудена да напусне страната. Тогавашният председател на Комисията по транспорт Гроздан Караджов заяви, че ако Uber иска да се върне на българския пазар, трябва да отговoри на минималните изисквания на законодателството и да се регистрира като таксиметрова услуга.

Дания

В страната са задължителни таксиметровите уреди за шофьорите, предлагащи транспортни услуги, което принуди Uber да напусне Дания. Компанията оперира дейност в страната от 2014 г. 

Италия

Uber получи ултиматум да напусне и Италия, след като бе обвинена в нелоялна конкуренция. Засега компанията е получила забрана да се рекламира, но има право да продължи да функционира, докато не бъде взето окончателно съдебно решение. Това време обаче скоро ще изтече.

Унгария 

Унгарското правителство прие закон, в който се казва, че шофьорите на Uber нарушават правилата, които трябва да спазват "други фирми за таксита". Новият закон позволи на унгарския национален орган за комуникация да блокира достъпа до "незаконни диспечерски услуги", в която графа влиза услугата на Uber.

Напрежението се пoкачава и в държавите Финландия, Франция, Испания и Нидерландия. САЩ 

Остин, Тексас 

Компанията се изтегли заради обвинението, че системата за пръстови отпечатъци не е допринесла с нищо за подобряването на безопасността на гражданите. 

Аляска

Uber извършва услугата си в Аляска за едва 6 месеца, след което се повдигна дебат за статута на шофьорите – дали те са независими контрагенти или регистрирани таксиметрови шофьори. Компанията плати глоба в размер на близо 78 000 долара на Министерството на труда и трудовата сила и в крайна сметка се отказа от този пазар. Има шанс законодателството да се промени, но дотогава жителите на Аляска няма да имат достъп до услугата на Uber. 


Канада, Ванкувър 

Услугите за споделени пътувания като цяло не са законни във Ванкувър. Либералната партия обеща, че ако спечели предстоящите избори през май, тя ще придвижи въпросът за легализацията им и ще ги направи направи достъпни по Коледа. Азия

Китай 

Uber изгуби значителни суми на китайския пазар, впоследствие бе изгонен заради местната Didi Chixing, която алармира, че губи милиарди долари заради нелоялната конкуренция. 

Тайван 

Компанията преустанови дейността си там, след като отнесе солени глоби от правителството на Тайван. Uber оперира в страната в продължение на 4 години.


Австралия 

Uber бе изгонена и от Северните територии на Австралия, след като местните законодатели отказаха да променят реда и да го съобразят с функциите на приложението. Очаква се решението да бъде преразгледано, но дотогава услугата за споделено пътуване не е достъпна там.
Подкрепи Economic.bg