Кой е всъщност най-големият замърсител с пластмаса

Може да се изненадате, но не са сламките и найлоновите торбички

Кой е всъщност най-големият замърсител с пластмаса
6574 ~ 2 мин. четене
Пластмасовите сламки и найлоновите торбички са широко набедени като замърсители. Но друг, още по-голям замърсител с пластмаса, засега остава под радара.

Цигарените фасове, съдържащи пластмасови филтри, са най-изхвърляният продукт в света.

„Много пушачи предполагат, че филтрите са направени от биоразградим материал“, казва Елизабет Смит, която работи по политиката за контрол на тютюна в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Всъщност, филтрите са направени от целулозен ацетат - вид пластмаса, за чието разлагане е необходимо десетилетие, разказва CNN.

Но сега Европейският съюз започва да се бори с този скрит проблем. Нови правила ще изискват тютюневата промишленост да финансира почистването на цигарените фасове, като част от по-широка инициатива за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Размерите на проблема

Около 6 трилиона цигари се произвеждат годишно и над 90% от тях съдържат пластмасови филтри. Това е повече от един милион тона пластмаса.

Според Световната здравна организация хвърлянето на цигара на земята е една от най-приетите форми на замърсяване. Около две трети от фасовете се изхвърлят безотговорно - на тротоари и улици, или се спускат в улуци, откъдето се пренасят в реките и океаните.

Цигарените угарки са номер едно предмет като количество, който се събира при глобалните почиствания на плажовете в инициативата Ocean Conservancy всяка година, откакто инициативата стартира през 1986 г. Доброволците са събрали повече от 60 милиона фаса досега.

При неотдавнашно проучване във водата на риба са поставени угарки от цигари, след което са извадени. След четири дни половината от рибата е умряла, показвайки, че угарките "проникват във водната среда и са токсични и смъртоносни за живите същества", казва Томас Новотни, професор по глобално здраве в Държавния университет на Сан Диего, който участва в експеримента.

Решенията

В много държави и градове по света вече са наложени такси върху цигарите, като приходите отиват за почистване на улиците.

Според учени и биоразградимите филтри не са 100-процентово решение, тъй като все още съдържат токсини и се разграждат дълго време.

През октомври 2018 г. Европейският парламент подкрепи радикално предложение да задължи страните от ЕС да премахнат 50% от пластмасата от филтрите за цигари до 2025 г. и 80% до 2030 г.

По-късно обаче представителите на страните от ЕС отхвърлиха тези цели. Вместо това тютюневите компании ще бъдат отговорни за финансирането на кампании за повишаване на осведомеността, за предоставяне на публични пепелници и събиране на отпадъци и ще трябва да добавят етикети към пакетите цигари с филтри, като посочват, че те съдържат вредни за околната среда пластмаси.
Подкрепи Economic.bg