Как индийските милиардери преживяха кризата?

Най-богатите индийци увеличиха състоянието си с 14% въпреки пандемията

Как индийските милиардери преживяха кризата?

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Индия беше сериозно засегната от COVID-19 и отчете икономически спад от 24% през второто тримесечие. Въпреки това най-богатите индийци са увеличили състоянието си с общо 14% до 517.5 млрд. долара според класацията на Forbes Top 100.

Повече от половината от този ръст идва от първия в класацията - Мукеш Амбани, който е добавил 37.3 млрд. долара към богатството си. Той е начело на тази класация за 13-та поредна година, но този път скокът е с внушителните 73% до 88.7 млрд. долара. Това значително забогатяване се дължи на покачването на акциите на компанията му Reliance Industries, притежаваща фирми за енергетика, текстил, природни ресурси, търговия на дребно и телекомуникации в цяла Индия.

На второ място е Гаутам Адани, който е увеличи богатството си с 61% до 25.2 млрд. долара. Въпреки рязкото намаляване на пътуванията заради COVID-19 Адани придоби 74% от летището в Мумбай, което е второто по големина в страната. Милиардерът е основател на групата Adani, съсредоточена в пристанищното развитие и операции в Индия.

Шив Надар, който предаде поста управител на третата по големина технологична компания в Индия HCL Technologies на дъщеря си Рошни Надар Малхотра през юли, се придвижи с три места напред до третата позиция в класацията, като вече притежава активи за 20 млрд. долара.

Не е чудно, че по време на глобална пандемия фармацевтичните компании бележат ръст. Богатството на милиардера Сайръс Пунавала се увеличи с 26% до 11.5 млрд. долара, като компанията му Serum Institute of India се включи в разработването на ваксина срещу COVID-19.

В класацията е и Киран Мазумдар-Шоу, основателка на Biocon, която бележи ръст от 4.6 млрд. долара. Компанията ѝ също участва в разработването на ваксина срещу Covid-19 и дори стартира четвърта фаза от тестовете на лекарството.

В тазгодишната класация богатството на над една трета от участниците е намаляло. Като голяма част от тях са в сферата на недвижимите имоти, отчита изданието.

Коментари: 0