Колата на Мъск, която вече 8 месеца се рее в космоса, подмина Марс

В момента тя е на около 179 милиона мили от Земята

Колата на Мъск, която вече 8 месеца се рее в космоса, подмина Марс
10203 ~ 2 мин. четене
Колата на Илон Мъск продължава да се рее свободно в космоса. SpaceX сподели снимка преди дни, показвайки как манекена "Starman" (Звездният човек) в черешовото червения Roadster, изстрелян през февруари с ракетата Falcon Heavy, е преминал отвъд Марс и продължава пътя си.

Компанията на ексцентричния милиардер пусна снимката като напомняне, че осем месеца след като изстреля колата в космоса, тя все още продължава своето вълнуващо приключение. 

Мисията изпрати в космоса личната електрическа кола на Мъск, с манекен със скафандър на шофьорското място, а от радиото звучи на максимален звук песента "Space Oddity" на Дейвид Бауи, като парчето е заредено да се повтаря непрекъснато. На таблото пък има лепенка с цитат от "Пътеводител на галактическия стопаджия" - стикер "Don't Panic" (Не се паникьосвай). 

Автомобилът също така има 5D кварцово лазерно устройство за съхранение на данни, което може да оцелее в суровата среда на космоса", съхраняващо трилогията "Фондацията" на Айзък Азимов.

Уеб сайтът WhereIsRoadster.com, разработен от описващия се като фен на космоса Бен Пиърсън, показва, че колата в момента е на около 179 милиона мили от Земята и се движи със скорост около 35 000 мили в час. Сайтът също така хумористично заявява, че колата е превишила своята гаранция от 36 000 мили около 10 000 пъти по време на пътешествието си около слънцето, като е изминала общо 370 милиона мили. Това е равнозначно на обикалянето на всички съществуващи пътища в света 16 пъти, пише "Бизнесинсайдър".

Успешният тестови полет на Falcon Heavy отбеляза началото на операциите за най-мощната ракета в света, използвана към момента, с възможност за изпращане на полезен товар от 140 700 паунда в ниска орбита на Земята и 58 900 килограма в геостационарна орбита. Цялото това нещо тежи повече от три милиона паунда, или около 316 хипопотама.

Въпреки успеха си, тежката ракета на Мъск може скоро да бъде изместена от следващата ракета на компанията, BFR, планирана да започне тестове в съоръжението в Бока Чика през следващата година, една година преди планираната мисия до Марс.

А тъй като Звездният човек обикаля около слънцето за 557 дни, тестовете на новата още по-голяма ракета на Мъск може да се проведат още преди колата да завърши една пълна орбита около слънцето.
Подкрепи Economic.bg