Коледната дилема на Европа: да оставим ли празни столове?

Европейските държави се борят да съгласуват студените медицински съвети с традиция, която изисква големи събирания

Коледната дилема на Европа: да оставим ли празни столове?

„Моля, оставете празен стол на тазгодишната семейна коледна вечеря като предпазна мярка или се изправете пред възможността този стол да бъде празен завинаги“. Това е категоричната дилема, която министър-председателят на Белгия постави, настоявайки за по-малки празнични семейни събирания, докато европейците се борят с ограничаването на нарастващата пандемия COVID-19 през празничния сезон.

Александър Де Кроо твърди, че дългосрочните и скъпи усилия на страната не трябва да се пренебрегват заради няколкото топли часа, през които се обменят подаръци под елхата. „Не бих искал напредъкът през последните четири седмици да бъде пропилян заради четири дни“, каза той пред законодателите тази седмица.

Европейските държави се борят да съгласуват студените медицински съвети с традиция, която изисква големи събирания в често лошо проветриви помещения, където хората разговарят, хранят се и пеят заедно - осигурявайки идеален канал за вируса, който досега е убил над 350 000 души на континента.

За края на тази година просто бих искал семейството, чието име гордо нося, да се събере отново и нещата постепенно да се нормализират“, пише 22-годишен белгиец в писмо до Дядо Коледа.

Много семейства обаче не са могли да се срещнат през по-голямата част от годината, когато отново трябваше да спазваме дистанция. Сега обаче дилемата е дали да се натисне бутонът за пауза, дори само за няколко дни.

Въпреки че Европейският съюз няма пряка дума за националните ограничения за Коледа, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бивш лекар, призова да се внимава, докато ваксините станат широко достъпни. „Отпускането твърде бързо и твърде много рискува трета вълна след Коледа“, казва тя.

Но дори и в нейната родна Германия, водена от свръхвнимателната Ангела Меркел, социалните съображения ще надделеят: настоящото ограничение, което ограничава частните събирания до пет души от до две домакинства, без деца, ще може да се удвои до 10 души за Коледа.

Как ще изглежда Бъдни вечер в Австрия, все още не е ясно, всичко много зависи от успеха на мащабна програма за тестване през следващите дни. В Оберндорф, домът на най-известната коледна песен в света, се надяват текстовете й да не се приемат твърде буквално. „Тиха нощ! Свята нощ! Всичко е спокойно.“

Така е и в останалата част на Европа.

Коментари: 0