Колко време се пътува до метрото от крайградските софийски райони

От неправителствената организация „Спаси София” алармират, че десетки хиляди граждани са оставени без алтернатива за придвижването си

Колко време се пътува до метрото от крайградските софийски райони

Снимка: Economic.bg

За първи път днес 16 ноември Столична община отбелязва Деня за по-чист въздух. Служителите в държавната институция оставиха автомобилите и използваха градски транспорт, за да се придвижат до работа. Те приканиха всички граждани да се включат в инициативата.

На пръв поглед кампанията изглежда чудесно, но администрацията рядко обръща поглед към десетките населени места и квартали извън центъра на София.


Източник: Facebook "Спаси София" 

От неправителствената организация „Спаси София” алармират, че десетки хиляди граждани са оставени без алтернатива за придвижването си, разчитайки само на бавни и нередовни автобуси. Екипът изчислява колко време е необходимо да се придвижим от някой крайградски район на столицата, за да стигнем до станция на метрото.

„Повечето софиянци, живеещи в селата и градове-сателити на София пътуват два до три пъти по-бавно с “непрекъснато подобряващият се” градски транспорт, отколкото с автомобил. Можем ли тогава да им се сърдим, че и те допринасят за задръстването и замърсяването на София? Животът близо до града, но извън него става все по-популярен. Правейки изборът да живеят "сред природата" обаче това върви ръка за ръка с избор да пътуваш с личен автомобил”, пишат от „Спаси София”.

Те добавят, че гражданите от крайградските квартали плащат данъци и заслужават много по-адекватна и нормална услуга, която в действителност да им позволи да изберат градския транспорт пред личния автомобил.

Именно затова екипът на „Спаси София винаги” казва, че усилено работи по няколко предложения, които да направят придвижването от и до крайградските квартали по-лесно, бързо и удобно.

Коментари: 0