\"Комерсант\": Русия започва търговска война с Турция

Страната ще ограничи вноса на турски стоки

\
Русия обяви, че ще ограничи вноса на стоки от Турция в отговор на свалянето на руския самолет на турска територия във вторник. Това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БНР.

Позовавайки се на две руски министерства, изданието обяви, че от днес официално може да бъде ограничен вносът на храни от Турция, чийто обем достигна 1 млрд. долара само за първите десет месеца на годината. Под въпрос е и вносът на турски автомобилни части. Ембарго не се предвижда, поне засега, а ограниченията ще бъдат наложени чрез мерки на руските контролни органи. 

Изданието пише, че по митническите пунктове вече са започнали проблеми с доставките, а по думите на вносители оформянето на товари е практически спряно. 

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви пред членове на своята партия, че той лично е дал заповед за свалянето на руския самолет, тъй като той е нарушил турското въздушно пространство и е бил предупреден 10 пъти за 5 минути. 

 "Ние не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници. Русия е приятел на Турция и Анкара не иска да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но Турция трябва да защитава въздушното си пространство", заяви той, цитиран от БГНЕС.
Коментари: 0