Комитова призна, че в АПИ няма пари за започнатите пътни ремонти

Бюджетът на пътната агенция е в пъти по-малък от сумите по вече сключените договори

Комитова призна, че в АПИ няма пари за започнатите пътни ремонти

Снимка: Красимир Свраков

4580 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

В продължение на повече от 40 минути служебният регионален министър арх. Виолета Комитова отговаряше на въпроси на депутати в Народното събрание, свързани със спрените ремонти по републиканската пътна мрежа. Тя призна, че в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ няма предвидени пари за обезпечаване на започнатите дейности, свързани с ремонт и пътна поддръжка. Причината – предишното правителство не ги е предвидило в гласувания бюджет.

За тази година предвиденият бюджет на АПИ за ремонт и пътна поддръжка е 382 млн. лв. Още през 2019 г. договорите с фирмите изпълнители са сключени, а Пътната агенция е поела ангажимент за плащания през тази и следващата година в размер на 2.9 млрд. лв. През 2021 г. от тази сума трябва да бъдат изплатени 1.5 млрд. лв. на фирмите и още толкова през 2022 г. В заложения бюджет за 2021 г. обаче тези пари липсват.

Цяла България е разкопана. Започнати са безброй много ремонти, без да са финансово обезпечени“, коментира Комитова.

Тя посочи, че разминаването в цифрите идва от начина на възлагане на обществените поръчки. Първоначално предвидената им стойност надскача в пъти реалната заради допълнителни възлагания по тях.  

По отношение на заповедта на предишния председател на УС на АПИ инж. Апостол Минчев да спре абсолютно всички ремонти, Комитова коментира, че е била „недоразумение“. Всъщност са искали да проверят по кои обекти все още не са започнати дейности. Министерството е взело решение да не възлага дейности, без да е осигурено финансиране.

Припомняме, че първоначално Комитова беше на мнение, че не е знаела за издаването на заповедта и определи действията на инж. Минчев като "саботаж и своеволие". Самият Минчев коментира, че именно Комитова е издала устно разпореждането. 

За да се реши проблемът, Комитова заяви, че най-скъпото строителство трябва да спре. Поиска в бюджета за 2022 г. тези 1.5 млрд. лв. да бъдат предвидени. Тя заяви, че е нужно следващият министър да има правомощия да прави отклонения от Закона за обществените поръчки, така че предвидените суми по тях да не се надскачат.  

Πpипoмнямe, чe Koмитoвa ocигypи 10 млн. лв. зa дeйнocтитe, извъpшeни в yчacтъĸa мeждy Чиpпaн и Cтapa Зaгopa нa aвтoмaгиcтpaлa „Tpaĸия“. Cpeдcтвaтa тoгaвa бяxa ocигypeни oт бюджeтa нa AΠИ, нo oбщaтa дължимa cyмa ĸъм фиpмaтa-изпълнитeл e oĸoлo 40 млн. лв. Oт Kaмapaтa нa cтpoитeлитe cигнaлизиpaxa, чe дъpжaвaтa дължи мeждy 600 и 700 млн. лв. нa фиpмитe зa извъpшeни peмoнтни дeйнocти, нo paзплaщaнeтo пo пpoeĸти ce бaви. Дъpжaвнaтa ĸoмпaния „Aвтoмaгиcтpaли“ в лицeтo нa нoвoтo pъĸoвoдcтвo cъщo cигнaлизиpa, чe финaнcoвият им pecypc e нa cвoя минимyм зapaди paздaвaнитe oгpoмни cyми oт пpeдишнoтo pъĸoвoдcтвo.

Подкрепи Economic.bg