Компаниите ще носят отговрност за измамите на служителите си

Това предвижда нова реформа във Великобритания

Компаниите ще носят отговрност за измамите на служителите си

Многонационалните компании и банките във Великобритания ще носят наказателна отговорност за служители си, които злоупотребяват със средства, перат пари и укриват данъци, съобщава вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Това предвижда радикална реформа на британските закони за корпоративната отговорност. Като домакин на първия глобален антикорупционен форум днес, Дейвид Камерън ще обяви,че Великобритания създава нови криминални престъпления за бизнеса, който не успява да попречи на служителите си да се заместват в измами.

Законодателната промяна ще даде на агенциите, като Службата за тежките измами, правомощия, подобни на тези у американските власти, да преследват големия бизнес по случаи на икономически престъпления и корупция. Досега британските прокурори бяха възпрепятствани в това отношение.

За участие в Антикорупционната среща в Лондон на най-високо равнище са поканени представители на бизнеса, гражданското общество и на правителствата, показали засилен ангажимент в борбата с корупцията. 

Очаква се да бъде формулиран глобален отговор за справяне с проблема, както и съгласуването на пакет от мерки за преодоляването му. Ще се обсъдят добрите практики, които дават резултати в страните, които водят най-успешна битка с корупцията.

Коментари: 0