Компания във Велкобритания масово съкращава служители

Това е лоша новина за британската икономика, коментират специалисти

Компания във Велкобритания масово съкращава служители
236 ~ 1 мин. четене

Корпорацията Fujitsu, производител на електроника и ИТ услуги, обяви плановете си за масови съкращения на персонал в своето британско подразделение.

В изявлението на японската компания се съобщава, че тя започва „програма на трансформация“, в рамките на която ще бъдат съкратени работни места в редица градове във Великобритания – Манчестър, Уейкфийлд, Уорингтън и др.

"Fujitsu планира програма за трансформация, която ще позволи на компанията да предостави на клиентите  по-добра поддръжка в ерата на цифровото преобразуване. Оптимизацията на персонала е необходима, за да може Fujitsu да запази конкурентоспособността си на пазара. Предложените мерки включват намаляване на до 1 800 работни места във Великобритания.

Общият брой на служителите на Fujitsu във Великобритания е 14 хиляди души. Запланираните съкращения ще започнат през 2017 г., това обаче няма нищо общо с Brexit, добавят от компанията.

Представителят на най-големия британски профсъюз Unite Иън Тонкс в коментарите си за плановете на японската компания заяви, че британското подразделение остава печелившо, но ръководството е решило да продължи да намалява разходите си.

"Тази новина е тежък удар за много британски служители, които са работили, полагайки всички усилия, за да се гарантира, че разделението на Fujitsu в Обединеното кралство ще донесе по-високи печалби. Това е лоша новина за британската икономика като цяло, твърдението на дружеството, че възнамерява да прехвърли производството си от Обединеното кралство в други страни, което е още един фактор, който ще доведе до загуба на работни места", каза още той. Подкрепи Economic.bg