Конгресът на САЩ отмени закона за защита на личните данни в интернет

Решението трябва да се одобри от президента Доналд Тръмп

Конгресът на САЩ отмени закона за защита на личните данни в интернет

Камарата на представителите на САЩ гласува за отмяна на закона, който задължава интернет доставчиците да искат разрешение от потребителите, за да използват личните им данни. Тези данни включват информация като местоположение на клиента и история на посещенията му в интернет сайтове, съобщава BBC.

Законът бе въведен по времето на президента Барак Обама през октомври 2016 г., малко преди президентските избори и трябваше да влезе в сила до края на тази година.

С отмяната му интернет доставчиците вече няма да трябва да искат разрешение от потребителя да споделят личните данни с маркетингови фирми и други участници на пазара.

Привържениците на това решение твърдят, че то ще увеличи конкуренцията на пазара. Критиците се опасяват, че премахването на закона ще засегне правата на потребителите. Очаква се Тръмп скоро да одобри решението на Конгреса.

Отмяната активно търсят големи играчи на пазара като Verizon, AT&T и Comcast, които твърдят, че компаниите, предоставящи интернет услуги, се регулират по-строго, отколкото например Google или Facebook.

Новият ръководител на Федералната комисия по комуникациите САЩ (FCC) Аджит Пай заяви, че отмяната на закона изравнява играчите в интернет пространството.

Коментари: 0