Коронавирусът продължи да оцветява борсите в червено

Цените на петрола паднаха с повече от 2% в сряда

Коронавирусът продължи да оцветява борсите в червено

Снимка: БТА

S&P 500 падна за пети пореден ден в сряда. След като нарасна с 1.7%, индексът отново затвори сесията на загуба и приключи деня до стойност от 3116.39. Този спад се състоя, след като здравните служители в окръг Насау, Ню Йорк, заявиха, че наблюдават 83 души, посетили Китай, и може да са били в допир с вируса.

Индустриалният индекс Dow Jones изтри от стойността си през изминалия ден 123.77 пункта, което продължи неговото рязко седмично понижение до ниво под 27 000. Загубите на Dow Jones за седмицата бяха повече от 2000 пункта. Nasdaq Composite затвори деня на печалба, макар и малка, от 15.16 пункта до ниво от 8980.78, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В Европа нови случаи на заразени от коронавируса се появиха в Австрия, Швейцария и Испания. В сряда Франция потвърди втория смъртен случай свързан с епидемията в страната, а Гърция потвърди първия си случай. Европейският бенчмарк DAX се раздели само с 15.61 пункта до ниво от 12774.88. Печалбите останаха основен двигател на индивидуалните ценови движения. Groupe PSA победи годишните прогнози за приходи и отчете 13.2% ръст на годишната нетна печалба. Peugeot увеличи дивидента си, въпреки че предупреди, че очаква спад от 3% на европейския пазар на автомобили тази година. Акциите на компанията се повишиха с 5%.

Златото прибави 3% към цената си този месец, като достигна до седемгодишен връх от 1688.66 долара по-рано тази седмица, тъй като разпространението на коронавируса все още всява паника в инвеститорите.

Цените на петрола паднаха с повече от 2% в сряда, след като стотици нови случаи на коронавирус бяха обявени в Азия, Европа и Близкия изток, и предизвикаха опасения, че търсенето ще намалее, докато запасите на суров нефт  в САЩ растат.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

Час преди отваряне на търговската сесия в САЩ ще бъдат публикувани данните за поръчките на стоки за дълготрайна употреба и седмичните молби за помощи при безработица. Очакванията на анализаторите са за по-лоши показатели прямо предходните периоди. Предвид негативното влияние на коронавируса върху световната икономика, може да бъдем свидетели дори на по-лоши от предвидените данни.

Инструменти на фокус

Regeneron Pharma. – Седмична

Акциите на био фармацевтичната компания поскъпнаха 3.52% през изминалия ден след новината, че може да има ваксина против коронавируса. Силното възходящо движение затвърди пробива над низходящата тренд линия и 200 периодната средна, което е добър знак за биковете. Възможно е леко връщане на цената поради достигане на зона на съпротива около $450, но очакванията ни са за развитие на възходящото движение при задържане на цената над 200 SMA.

USD/CHF – 4 часова

Валутната двойка формира двойно дъно и очертава зона на подкрепа около нивата 0.9740 – 0.9728, които се оказаха доста атрактивни за купувачите. Забелязва се силно отскачане на цената, подкрепено с дивергенция, което дава добри възможности за покупки. На този етап единствената пречка е низходящата тренд линия, която, ако бъде пробита, ще сигнализира за обръщане на низходящото движение и възобновяване на основния възходящ тренд, който започна на 2 февруари.

OIL US – 8 часова

Петролът продължи поевтиняването си поради опасенията за липса в търсенето, докато запасите на суров нефт в САЩ растат. При неуспешния си опит да пробие и остане над 100 периодната средна, цената отново тръгна надолу. Също така суровината успя да пробие нивото на подкрепа, образувано около 49.00.

S&P 500 – Дневна

През последните няколко дни S&P 500 успя да реализира огромни загуби, които ще му отнеме време да възстанови. Има два сигнала за евентуална промяна в посоката на движение. Първо, индексът достигна до 200 периодната средна, която се счита за важно ниво на подкрепа и бавният Стохастик, който се намира в зоната на свръх продаден пазар.

Коментари: 0