Космически лазер ще мери топенето на ледовете на Земята

Мисията „Айссат-2“ на НАСА идва близо 10 години след първата такава

Космически лазер ще мери топенето на ледовете на Земята

Снимка: БТА

620 ~ 2 мин. четене
Космическият апарат „Айссат-2“ на НАСА бе успешно изстрелян на борда на ракетата „Делта 2“ от базата „Ванденбърг“ в Калифорния, предава AP. С авангардния си лазер той ще даде важно знание на учените за това доколко топенето на ледовете допринася за покачването на океанското ниво. 

„Айссат-2“ е оборудван с два лазера, от които единият е резервен. Те са с много по-добри показатели от използвания за предишната мисия. Лазерът на „Айссат-2“ ще е с 10 000 пулса в секунда, при 40 за предшественика му. Затова данните ще са много по-подробни. Измерванията ще се правят на всеки 70 см по траекторията на спътника. Освен дебелината на леда и повърхността, която покрива, той ще измерва наклона на основата.

„Ще получим възможност да изследваме начина, по който ледът еволюира през една година“, каза Том Уогнър от програмата „Криосфера“ (земен лед) на НАСА. Според Ричард Слонакър, който отговаря за програмата „Айссат-2“ в НАСА, мисията е „изключително важна за науката“. 

Данните от нея ще бъдат комбинирани с тези, събирани през предишни години. Идеята е анализите да дадат възможност за по-добри прогнози за покачването на морското ниво. Мисията „Айссат-2“ е предвидена за три години, но спътникът има достатъчно гориво за десетилетие, ако бъде решено да бъде продължена.

Почти 10 години американската космическа агенция няма орбитален апарат, който да измерва дебелината на ледената покривка по планетата. Предишната мисия "Айссат" продължи от 2003 до 2009 г. Благодарение на нея специалистите научиха, че шелфовете изтъняват, и че площта, покрита с лед в Гренландия и Антарктика, намалява. Оттогава събирането на данни става със самолет, който лети над Арктика и Антарктида. 
Подкрепи Economic.bg