Коя ще е новата финансова столица на ЕС след Brexit?

Градове вече се редят на опашка, за да посрещнат компании, напускащи Лондон

Коя ще е новата финансова столица на ЕС след Brexit?

Градовете в Европа се подготвят, за да запълнят големия отвор, който отвори Brexit в Лондон. Решението на британците страната да напусне Европейския съюз разтърси световните финансови пазари и се отрази върху паунда. Един от основните проблеми е бъдещето на Лондон като финансова и технологична столица на Европа.

Много световни компании заявиха, че може да се наложи да задвижат някои от техните операции далеч от британската столица, за да защитят своя статус в ЕС. И градове вече се редят на опашка, за да ги посрещнат.

Франкфурт

Франкфурт е готов да посрещне банкери, бягащи от Лондон. Германският град е дом на Европейската централна банка, Bundesbank, както и Европейския орган за застраховане.

Съгласно правилата на ЕС, банки и застрахователни компании могат да работят навсякъде в ЕС, ако те установят операции в една от неговите страни-членки. Градът на избор беше Лондон, но Франкфурт се надява, че може да се превърне в следващия финансов център на ЕС след Brexit.

"Франкфурт е добре оборудван като стабилен финансов център и може да обхване тези, които търсят нова база на операции в рамките на Еврозоната", казаха представители на финансовата индустрия във Франкфурт, в изявление след гласуването на Великобритания да напусне ЕС.

Франкфурт също редовно завършва на челна позиция в класирането за качество на живот. Според проучване на Mercer за 2016 г., Франкфурт е на 7 място сред най-добрите за живеене градове. Градът е малък и по-достъпен, отколкото Лондон.

Коментари: 0