KPMG отделя одиторския от консултантския си бизнес във Великобритания

Компанията е готова „да се раздроби“ независимо от решението на местния антимонополен орган

KPMG отделя одиторския от консултантския си бизнес във Великобритания

Снимка: Wikimedia

1136 ~ 1 мин. четене
Счетоводната компания KPMG планира да отдели одиторския от консултантския си бизнес във Великобритания, пише британският вестник The Times. Ще бъде създадена нова одиторска компания, като появата ѝ ще се случи независимо дали британският антимонополен орган нареди на четирите най-големи счетоводни компании в страната (т.нар. „Голяма четворка“) – EY, KPMG, Deloitte и PwC – да разделят двата си типа услуги.

Отделът за одити на KPMG има над 200 клиенти и около 5000 души персонал. Те могат да бъдат отделени или в самостоятелна фирма, или в дъщерна на KPMG компания. Засега от холандската счетоводна фирма не коментират темата.

Миналата седмица Комисията по бизнес въпроси към британския парламент призова местния антимонополен орган Competition and Markets Authority (CMA) орган да принуди компаниите EY, KPMG, Deloitte и PwC да разделят своите одиторска и консултантска дейности. Целта на това „раздробяване“ е двата вида услуги да не се предлагат от едни и същи компании и дори екипи, тъй като така се влошава качеството на одитите спрямо фирмите във Великобритания. Позицията на британските депутати дойде конкретно заради установени некачествени одити на строителната компания Carillion и на веригата за облекла и домакински уреди BHS.

Компаниите от „Голямата четворка“ досега опитаха да предотвратят „раздробяването“ си, доброволно съгласявайки се да не предлагат консултантски услуги на клиентите, на които правят одит. Очаква се обаче окончателната препоръка на британския антимонополен орган Competition and Markets Authority (CMA), след което британските законодатели ще предложат законодателни промени, за да разтърсят бизнеса на EY, KPMG, Deloitte и PwC.
Подкрепи Economic.bg