Кръглите къщи устояват на силни урагани

Домовете са и енергоспестряващи

Кръглите къщи устояват на силни урагани

В много части на света започва „сезонът на ураганите”. Прогнозите са, че през тази година бурите ще са по-силни и смъртоносни от обикновено, заради климатичния феномен Ла Ниня, съчетан с повишените температури на морската повърхност в Мексиканския залив.

За да се справи с природното бедствие, фирма от Каролина изобрети къщи, които са толкова издръжливи, че и най-мощните урагани не могат да ги съборят.


Фирмата Deltec Homes е известа с разработката на енергоспестяващи домове. За над 48-годишната си история и при изграждането на над 5 хил. построени домове, засега няма случай на паднала къща, заради ураганни ветрове.

Къщите имат яйцевидна форма, която е структурно най-стабилната в природата. Тези домове имат осем страни и осем малки ъгли. При липсата на остри ъгли вятърът и вълните могат да се плъзгат по повърхността, така че да не се натрупва налягане, което води до повреди в конструкцията.


Кръглите домове се изграждат чрез голям брой взаимосвързани точки, което прави свръзките едновременно по-гъвкави и по-яки от праволинейните конструкции. По същите причинии кръглите покриви на тези домове доста усешно се справят със силните ветрове, пише greentech.bg.

С акцент върху отговорността към околната среда тези енергоспестяващи къщи имат възможност да бъдат покрити със светлоотразяващ покрив.

Херметичната обвивка и прозорците помагат да се поддържа балансирана вътрешна температура в дома. Голямото разнообразие от конфигурации позволява на купувачите да поставят слънчеви панели и тройни стъклопакети, чрез които да се намали количеството на използваната енергия.

Коментари: 0