Красива София на празника си (снимки)

5-метров цветен надпис SOFIA пред НДК бе сред най-големите атракции

Красива София на празника си (снимки)
Днес София празнува своя ден. Огромен надпис „SOFIA“, съставен от обемни букви тип “cityscape sign”, приветства столичани и гостите на града пред Националният дворец на културата. Той привлече много посетители, които си правиха снимки за спомен. Сред най-развълнуваните бяха малчуганите. 

Кметът на града Йорданка Фандъкова и директорът на НДК Мирослав Боршош също си направиха празнично селфи пред надписа.Надписът „SOFIA” е само част от проекта за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, а инсталацията следва примера на много други големи градове по света.


Тя е с общ размер 120/500 см. Самите букви са решени в бял цвят, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове, като има възможност да бъдат синхронизирани с фасадното осветление на централната сграда на Двореца, което променя цвета си по повод различни празници и каузи.


Буквите са изработени от поликарбонат. В кутиите са монтирани LED – RGB лампи, чрез които се постига еднородно осветяване на буквите през нощта. Светлината на всяка буква може да се регулира като сила и цвят индивидуално. Възможността за регулиране на цвета и интензивността позволява надписът да се превръща в отзвук на актуалните обществени събития.


Освен големия бял надпис, в горния десен ъгъл на основата има и цветен надпис „София” на кирилица, както и вертикален надпис „НДК”, който е изработен от метал. Осветлението е енергоспестяващо, съобразено с последните стандарти за опазване на околната среда.

Днес София отбеляза празника на града и с официална церемония за издигане на знамената пред столичния храм "Света София", съобщава Kmeta.bg.


„Стремим се да отговорим на желанието за по-добър живот и промяна. Разчитам на критичния поглед и на загрижеността на всеки, който обича София. Днес София е град, чиято крепост са вярата, надеждата и любовта”, заяви кметът Фандъкова в Деня на столицата.


На церемонията присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева, народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и общински съветници. Стотици софиянци и гости на града отидоха да наблюдават тържеството. 

Коментари: 0