КРИБ поиска конкурентна енергетика и работа по газовите връзки

Представители на организацията се срещнаха с премиера Герджиков и министри в МС

КРИБ поиска конкурентна енергетика и работа по газовите връзки
Изключително важно е българската енергетика да бъде конкурентоспособна и да се работи по интерконекторите (газовите връзки) със съседните държави. Това заявиха представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) на среща с министър-председателя Огнян Герджиков и министри от кабинета, която се проведе в Министерския съвет днес.

От страна на КРИБ присъстваха председателя Кирил Домусчиев, изпълнителният директор Евгени Иванов, членът на УС проф. дтн Николай Вълканов. В срещата участваха и вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев, министърът на икономиката доц. Теодор Седларски и министъра на енергетиката Николай Павлов.

Икономиката е в основата на просперитета и макар служебното правителство да е с по-кратък хоризонт на работа, ще се стреми към добро и ползотворно сътрудничество с бизнеса, заявил министър-председателят Огнян Герджиков, съобщават от МС.

В хода на разговора е подчертано значението на политиките, стимулиращи българското производство. От страна на работодателите е поставена темата за липсата на достатъчно квалифицирани кадри в страната. Премиерът се съгласил, че е необходима повече гъвкавост за решаването на този проблем и добавил, че дуалното образование е добра стъпка в тази посока.

Министър-председателят изтъкнал още че се работи по изготвянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той изразил надежда в конструктивен диалог социалните партньори да успеят да постигнат съгласие по темата.

Министърът на енергетиката Николай Павлов изразил готовност за активен диалог с всички заинтересовани страни по важните за сектора проблеми, в частност износа на електроенергия.

Работодателите приветствали първите действия на служебния кабинет в сферата на здравеопазването. 
Коментари: 0