Куба и България с възможност за съвместно сътрудничество

На среща на високо равнище бяха обсъдени възможности за създаване на съвместни предприятия

Куба и България с възможност за съвместно сътрудничество
Автор: Вероника Тонева
На среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба, бяха обсъдени възможности за създаване на съвместни предприятия в хранително-вкусовата промишленост, ВИК, енергетика, ИКТ и туризъм.

 „През годините нашите две страни винаги са имали много близки отношения, въпреки голямото разстояние, но нямаме реализирани значими съвместни инвестиционни проекти. Смятам, че е дошло времето това да се промени, а в България има компании, които могат да отговорят на растящите нужди на икономиката на Куба“, посочи зам.-министър Манолев. Той е информирал присъстващите на срещата за постигнатите през изминалите дни договорки за реализиране на български проекти в Куба.

Според представителите на правителството на Куба приоритет е разкриване на предприятия във ВиК и енергетиката и по-специално за изграждане на водноелектрически централи. Друг приоритетен сектор е туризмът, където може да се използва българския опит за създаване на големи хотелски бази.България от години внася акумулатори за Куба, като в тази връзка са обсъдени възможности за съвместно производство на място в островната държава.

По време на срещата бе договорено и днес да се подпише Меморандум между представителите на „Строителна механизация“ АД – Казанлък, които са част от българската бизнес делегация на място и са специализирани в ВиК сектора, и Националния институт по хидравлични ресурси като първа конкретна стъпка за реализацията на набелязаните проекти.
Коментари: 0