Кухня на бъдещето: Роботи приготвят коледната вечеря
Механизираните готвачи ще могат да забъркат над 5000 ястия
Бъдещето е сервирано. Лондонската компания Moley Robotics готви изненада за домакините, които нямат много време да седят в кухнята. Роботи-готвачи, които с лекота могат да забъркат над 5000 рецепти, ще помагат не само по коледните празници, но ще станат незаменими помощници и в делничните дни.
Революцията в кухнята идва по нестандартен начин. Следващата година компанията ще пусне нов продукт на пазара – Moley Robotic Kitchen, изцяло роботизирана кухненска система. Тя работи с автоматизирани ръце, която повтарят движенията на готвача. Празниците вече имат нова алтернатива.
Концепцията на роботите-готвачи е уникална. Те са под формата на две роботизирани ръце, които имат голям периметър на действие. Единственото, което трябва да направи човекът, е да избере въпросното ястие от сензорен екран. Умният готвач умее да включва фурната и котлона, да вдига и оставя тенджери и шпатули, да разбърква, разбива и обръща. Но това не е всичко.
Домакините могат да впечатлят гостите си с ястия от менюто на известни имена като Гордън Рамзи, Тим Андерсън, Мишел Троагро или Сейджи Ямамото. Припомняме, че технологичната компания помоли победителя от британския MasterChef през 2011 г. Тим Андерсън да се включи в разработката на прототипа, който ще бъде на пазара през 2022 г.
Снимаха движенията ми със специална камера. След това те ще бъдат рационализирани от екипа по роботика. Роботизираните ръце копират всичко и го обединяват с предварително зададени пропорции. В крайна сметка създадохме последователна програма, която ще произвежда едно и също ястие всеки път“, каза за BBC Тим Андерсън.
От компанията са помислили и за безопасността на домакините. “Системата работи зад стъклен екран, така че роботизираните ръце не могат да имат контакт с хората. Като допълнителна мярка има инсталирани радарни системи за безопасност, които могат да открият всякакви нередности и незабавно да спрат операцията“, обясни главният изпълнителен директор на Moley Марк Олейник.
Кухнята на бъдещето обаче не е по всеки джоб. Минималната цена на системата е 150 хил. британски паунда.
Цената на роботите-готвачи едва ли ще падне скоро. Потребители със средни доходи ще могат да си позволят подобен робот след години, когато технологията влезе в масово производство“, каза Джулия Сегал, старши стратег в американската консултантска компания за храни The Culinary Edge.
Интерес към Moley вече има от различни сектори и индустрии. Към производителите са отправени запитвания от ресторантьорския бизнес, от самолетни компании, от разработчици на кухни и от специализирани училища за готвене. Други подобни системи за кухненски роботи се разработват от израелската Kitchen Robotics и американската фирма Dexai Robotics.
Френската верига Pazzi е заложила на технологиите в производството на мини пици. Бизнесът е собственост на двама студенти по роботика, които проектирали свой собствен пицар през 2019 г. Предприемачите вече имат втори търговски обект в Париж и друг в Брюксел. Според създателите на робота той може да прави пица на всеки 30 секунди или до 120 за един час. За сравнение, капацитетът на човек е най-много 40 пици в рамките на 60 минути.
След като бъде получена поръчка, роботът стартира цялата програма - замесване на тестото, добавяне на соса, поставяне на избраните гарнитури, приготвяне на пицата, поставяне й в кутия за вкъщи, нарязване на парчета и предаване на клиента.
Когато роботът притисне тестото, ако открие дупки, има зададена програма да замеси ново. Роботите създават уникални пици за клиентите ни. Хората днес имат все по-малко време за обяд и често това е за сметка на качеството на храната. Ние им предлагаме и двете“, обясни Филип Голдман, управител на Pazzi.
Компанията вече е получила повече от 1000 запитвания за своите роботи от Италия, Обединеното кралство, САЩ и Германия. „Тези роботи биха могли да намалят вирусите в храната, да подобрят и поддържат чистотата и хигиената. Те биха могли да обърнат индустрията с главата надолу“, обясни Микаела Леал, специалист по данни и експерт по машинно обучение в Rootstrap, консултантска компания за управление на технологичния сектор. Роботизирането на ресторантьорския бранш обаче може да доведе до загуба на работни места, предупреждава Леал.