Кувейт дава $500 млн. помощ за Сирия

Лидери от над 80 държави се събират на хуманитарна конференция в емирството

Кувейт дава $500 млн. помощ за Сирия
172 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Кувейт ще дари 500 млн. долара за облекчаване на хуманитарната криза в Сирия. Това обяви лидерът на емирството на международна среща на върха в кувейтската столица, предаде Reuters.

Парите ще бъдат заделени от правителството и от частния сектор в Кувейт в подкрепа на усилията за овладяване на хуманитарната криза в Сирия. Шейх Сабах ал-Ахмад определи ситуацията в размирната държава като „най-голямата хуманитарна катастрофа в съвременната история“.

Организацията на обединените нации (ООН), която е организатор на срещата, заяви, че помощта е предназначена за 18 млн. души, както в Сирия, така и в целия регион. Тя също ще подпомогне страните и общностите, които приютяват бежанците.

Стартиралият преди 4 г. конфликт, който започна с антиправителствени протести и прерасна в пълномащабна гражданска война, вече взе около 200 хил. жертви, а близо половината от населението на Сирия бе принудено да напусне домовете си. Само за последните 10 месеца броят на хората в региона, които се нуждаят от хуманитарна помощ, се е увеличил с близо 3 млн. души.  

Очаква се на срещата на ООН да присъстват представители на 80 държави и десетки агенции от цял свят. Целта на събитието е да се събере голяма част от необходимите на Сирия 8,4 млрд. долара.  

На първата подобна конференция в Кувейт през 2013 г. бяха събрани повече от очакваните 1,5 млрд. долара, а през миналата година сумата бе 2,5 млрд в щатската валута.  

Коментари: 0