КЗК разреши на германската ALSO да придобие „Солитрон“

Придобитата компания е водещ ИТ дистрибутор в България

КЗК разреши на германската ALSO да придобие „Солитрон“

Снимка: Pixabay

ALSO Holding AG получи регулаторно одобрение да придобие дейността на "Солитрон България". С оборот от 110 млн. евро и около 120 служителя, IT дистрибуторът е лидер в България, според ICT Media. 

Придобиването е още една важна стъпка в прилагането на стратегията на ALSO за укрепване на позицията на холдинга на източноевропейските пазари. "Солитрон", основана в София през 1991 г., утрои своите приходи между 2011 и 2018 г. Компанията продава своите решения и продукти на над 50 водещи производители. Също така предлага пълна гама услуги, консултации и обучение. С осъществяването на сделката бизнес партньорите на "Солитрон" вече ще имат достъп до трите бизнес модела от ALSO: Доставки на широка гама продукти, решения и услуги, както и голямо портфолио от доставчици.

Новите иновативни технологии и платформи, като виртуализация, облачни услуги, 3D принтинг, process mining, базирани на изкуствен интелект решения и IoT, ще бъдат предлагани от ALSO Group и ще дадат възможност на партньорите да разширят сегашния си бизнес.

Придобиването е следващата стъпка на ALSO Group към разширяване на присъствието ѝ в Източна Европа: През последните 12 месеца компанията купи value added дистрибутора DISS в Словения, полския ABC Data Group, който е регионалният ИТ дистрибутор с най-голямо покритие в Източна Европа със своите клонове в Унгария, Румъния, Чехия и Словакия, както и един от топ три ИТ дистрибуторите в Хърватия - RECRO. Сега Групата присъства в 13 Източноевропейски държави, включително Литва, Естония, Латвия, Словения, Беларус и Украйна. Общият потенциал на пазара в тези страни е около 30 милиарда евро и ALSO иска да постигне общ пазарен дял от 20 процента за целия регион.
Коментари: 0