КЗК запечата офисите на Българската петролна и газова асоциация

Причината е проверка заради определянето на цените на горивата в страната ни

КЗК запечата офисите на Българската петролна и газова асоциация
7214 ~ 2 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е запечатала помещенията на Българската петролна и газова асоциация, след извършена внезапна проверка на място в офиса ѝ. Причината е, че от Комисията не са открили представители на Асоциацията в посочения офис и не са успели да се свържат с такива. 

"При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни", казват от Комисията. 

След което добавят, че "На основание чл. 50, ал. 2, т. 6 от Закона за защита на конкуренцията, проверяващият екип запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Извършването на проверката бе преустановено до осигуряването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на КЗК".

Проверката е заради определянето на цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

От КЗК казват, че действията по проверката на място се извършват от техни служители със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

Регулаторът започна поредна проверка на пазара на горива на 16 април. Тя трябва да установи има ли евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД и „Трейднет Варна“ ЕООД.

Повод за образуване на производството бе постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47.4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.

Подкрепи Economic.bg