Лагард: Търговските и валутни войни може да са пагубни за ръста

Според управляващия директор на МВФ поевтиняването на китайския юан се дължи на силния курс на долара

Лагард: Търговските и валутни войни може да са пагубни за ръста

Снимка: БТА

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди държавите, които са на ръба да участват в търговска или валутна война, че такива сблъсъци могат да са пагубни за ръста на световната икономика, пише Reuters. Именно затова тя призова страните да „деескалират“ търговските си спорове и да възстановят глобалните търговски правила, вместо да ги отхвърлят.

„Ние се надяваме, че няма да се придвижим нито към търговска, нито към валутна война. Това ще е вредно за всички участници в нея“, каза директорът на МВФ на пресконференция по време н годишната среща на фонда и Световната банка на индонезийския остров Бали.

Думите ѝ идват на фона на продължаващите ходове през последните месеци на САЩ и Китай взаимно да си налагат нови и нови мита. Ходовете на Вашингтон и Пекин разтърсиха финансовите пазари, тъй като инвеститорите се опасяват, че ескалираща търговска война ще повлияе негативно на световната търговия и инвестиции.

Според Лагард наскорошният спад в курса на китайския юан се дължи основно на поскъпващия долар. Тя подчерта, че валутата не се е обезценила толкова много спрямо други валути. „Виждаме все повече и повече държави, включително Китай, които позволяват на валутите им да търпят колебания“, коментира управляващият директор на МВФ.
Коментари: 0