Леброн Джеймс ще е следващият спортист милиардер

Засега в престижния клуб са само трима

Леброн Джеймс ще е следващият спортист милиардер
2618 ~ 2 мин. четене
Преди дни Леброн Джеймс подписа четиригодишен договор с "Лос Анджелис Лейкърс" за 153,3 милиона долара.

Договорът е впечатляващ, разбира се, но още по-впечатляващ е един друг факт, пишат американските медии.

До края на този 4-годишен период, баскетболистът ще достигне приходи от спортна кариерар в размер над 1 милиард долара.

След изтичането на контракта с "Лейкърс", Леброн ще е направил около 390 милиона долара на игрището. За над 19 сезона, това се равнява на около 20,5 милиона долара годишно. Само двама други играчи - Кобе Брайънт и Кевин Гарнет - са правили над 300 милиона долара на игрището.

Леброн обикновено печели и около $60 милиона на година от рекламни договори.

Сметката сочи, че общо от игра и реклами Той е направил вече приходи от 600 милиона долара.

Когато се добавят и новата му заплата и бъдещи приходи рекламни договори, се получава сума от по 100 млн. долара за всяка от следващите 4 г., в които ще играе за "Лейкърс". Дори по-скоро 110 или 120 млн. долара на година.

Така след тези 4 години неговото състояние ще надмине 1 милиард долара.

Това ще го постави в един изцяло ексклузивен клуб - на спортистите милиардери, който в момента има само трима членове: Майкъл Джордан, Тигър Уудс и Флойд Мейуедър.

Дори да кара само на заплата, Леброн пак би се справил повече от отлично. Но, разбира се, той е и много успешен предприемач. В действителност, около 65% от неговите приходи идват от инвестициите му.

Най-значимият договор на баскетболиста е с Nike. Той работи със спортния гигант още при присъединяването си към лигата през 2003 г. Тогава той подписва седемгодишна сделка на стойност 93 млн. долара. През декември 2015 г. подписва доживотен договор, който би могъл да му осигури повече от 1 млрд. долара. Други рекламни договори звездата има със Sprite, Beats Electronics, Kia и Intel.

Джеймс инвестира и в редица компании и отбори. Той притежава дял в Blaze Pizza и акции от ФК Ливърпул. Първоначалният му дял в футболния клуб е бил два процента, на стойност 6,5 милиона долара. Днес този дял струва около 32 млн. долара.

И накрая, Леброн еи в медийния бизнес. Неговата платформа за спортисти, Uninterrupted, е получила 16 милиона долара от Warner Bros. Той също така е бил изпълнителен продуцент за шоута като The Wall на NBC.

Всички тези разумни бизнес инвестиции, съчетани със звездна игра, са се изплатили отлично на Леброн Джеймс. Буквално. Следващата му цел сега? Да донесе още една титла на "Лейкърс".
Подкрепи Economic.bg