Électricité de France спря вноса на руските въглища

Френският енергиен гигант анулира 6-годишен договор за доставки на над 11 млн. тона

Électricité de France спря вноса на руските въглища
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Френската енергийна компания Électricité de France (EDF) Trading се отказва от руските въглища заради санкциите на Европейския съюз (ЕС), информира американската специализирана агенция Platts.

EDFTradingсе отказва от доставките на «Въглищна компания Заречная», която е в ТОП 5 на най-големите руски износители на това традиционно гориво. «Една или няколо партии на въглища не бяха приети о французите», разкрива Platts.

Пояснява се, че търговското отделение на «Въглищна компания Заречная» CCZ Trade SA се базира в швейцарския град Лугано. Компанията подписа още през февруари 2013 г. 6-годишен договор с EDF Trading за доставка на 11,2 млн. тона термични въглища.

Цените на спот пазарите за тези въглища в Европа съществено се повишиха на фона на опасенията от санкциите на ЕС срещу Москва, които се ожесточават заради конфликта в Украйна.  Европейските трейдъри обаче не видят проблем в случай на сериозно ограничаване на износа от Русия, тъй като «по света няма недостиг на въглища, и най-вероятно при лимитирани руски доставки, въглищата ще идват от други производители».

За първото тримесечие на 2014 г. страните членки на ЕС са внесли общо 10,2 млн. тоба руски термични въглища, което прави ръст от 9% в сравнение с аналогичния период на предходната година.

Подкрепи Economic.bg