Лекари в Канада протестират - доходите им били твърде високи

Според протестиращите възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на останалите здравни работници

Лекари в Канада протестират - доходите им били твърде високи

Снимка: Pixabay

7562 ~ 1 мин. четене
Лекари и медицински специалисти от канадската провинция Квебек направиха протестна петиция срещу увеличението на собствените си заплати, договорено от местните синдикални организации.

Според протестиращите, които са над 700 души, възнагражденията им са вече прекалено високи и непропорционални на тези на останалите здравни работници. Те настояват парите за увеличение на заплатите им да бъдат използвани за подобряване възнагражденията на медицинските сестри или да бъдат върнати в здравната система.

В писмото на медиците се посочва: "Ние, лекарите на Квебек, вярваме в силната публична система и сме против скорошните повишения на възнагражденията, договорени от нашите медицински федерации. Това увеличение е шокиращо на фона на това, че нашите медицински сестри, санитари и чиновници имат много трудни работни условия, а пациентите ни имат ограничен достъп до медицински услуги след драстичните съкращения в бюджета през последните години и концентрирането на власт в Министерството на здравеопазването. Само нашите заплати, изглежда, са имунизирани срещу съкращенията”.

Най-голяма част от включилите се в протеста са общопрактикуващи лекари, но също и близо 200 специалисти, стажанти и дори студенти по медицина.

По данни на Канадския институт за здравна информация, публикувани през септември 2017 г., средната заплата на един лекар в Квебек е 261 000 щатски долара годишно, които се плащат за неговата болнична работа от Министерството на здравеопазването в Канада. Средно семейният лекар там получава 212 000 щ. д. годишно, а хирургът - 354 000 долара, като сумите не включват заплащането за извънреден труд.

Същевременно медицинското образование в страната се подпомага от бюджетите на областните управи и струва на студентите между 2500 долара и 20 000 долара на година.
Подкрепи Economic.bg