Лидерът на ИД е жив, твърди иракски представител

Според него лидерът на ИД има различни рани и фрактури по тялото и не може да се движи без придружител

Лидерът на ИД е жив, твърди иракски представител

Лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади

720 ~ 1 мин. четене

Лидерът на терористичната организация „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади е жив и е в болница в Североизточна Сирия. Това заяви високопоставен представител на иракското министерство на вътрешните работи, предаде AFP.

„Получихме неоспорими информации и разполагаме с документи от източници в терористичната организация, според които Абу Бакр ал Багдади е жив и се укрива в района Джазира”, каза Абу Али ал Басри, директор на отдела на иракското вътрешно министерство за разузнаване и за контратероризъм.

Според него лидерът на ИД има различни рани и фрактури по тялото, като тези по краката не му позволявали да се движи без придружител. Той страдал и от диабет. Раните му били причинени от въздушни удари срещу бастиони на ИД в Ирак.

Иракските власти публикуваха миналата седмица списък на издирваните терористични лидери. Начело на този списък е самопровъзгласилият се „халиф” на ИД. В списъка той фигурира с истинското си име Ибрахим Ауад Ибрахим Али ал Бадри ас Самараи, а като година на раждане е посочена 1971-а.

На 16 юни Русия каза, че вероятно е убила Ал Багдади при въздушен удар през май близо до Ракка в Сирия. На 1 септември висш американски военен представител обаче заяви, че лидерът на ИД несъмнено все още е жив и се укрива в долината на река Ефрат в Източна Сирия.

Подкрепи Economic.bg