Лидерите на Г-20 подкрепиха минималния корпоративен данък

Пандемията застрашава възстановяването на икономиката, смятат лидерите

Лидерите на Г-20 подкрепиха минималния корпоративен данък

Снимка: БТА

816 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Глобален корпоративен данък

Финансовите министри от Г-20 алармираха, че пандемията сериозно застрашава възстановяването на световната икономика. Те се обединиха около идеята да спрат прехвърлянето на печалби от многонационални компании в офшорни данъчни убежища, съобщава Reuters.

Данъчното споразумение предвижда минимален корпоративен данък от поне 15% в световен мащаб, така че големите компании да не изнасят сметките си в страни с ниска данъчна ставка. Споразумението е най-големият пробив във финансовата политика след 8 г. интензивни преговори.

Лидерите на Г-20 се обединиха около нуждата от по-бързо разпространение на ваксини, лекарства и тестове срещу коронавирус.

Очаква се документът да бъде приет официално след срещата на лидерите в Рим през октомври, заяви германският финансов министър Олаф Шолц. Той коментира споразумението като „велик исторически момент“ и съобщи, че в края на дебатите е имало бурни аплодисменти

Страните от Г-20 формират 80% от брутния вътрешен продукт на света, 75% от световната търговия и 60% от населението на планетата.

Подкрепи Economic.bg