Linde и Praxair създават най-големия производител на промишлени газове в света

Стойността на двете компании се оценява на 66.6 млрд. долара

Linde и Praxair създават най-големия производител на промишлени газове в света

Германската Linde AG и американската Praxair се споразумяха да се слеят, в резултат на което ще бъде създаден най-големият производител на индустриални газове в света с продажби за над 30 млрд. долара годишно. Стойността на двете компании се оценява на 66.6 млрд. долара.

Комбинираното предприятие ще носи името на Linde и акциите му ще бъдат листвани на борсата в Ню Йорк и Франкфурт. Съобщението на Linde гласи, че сделката ще бъде „сливане между равни” и синергичният ефект ще е около 1 млрд. долара годишно.

Акциите на Praxair паднаха с 0.8% до 122 долара в търговията преди да отворят американските борси. Компанията има пазарна стойност от около 35 млрд. долара. Акциите на Linde нараснаха с 0.3 на сто до 164 евро във Франкфурт, оценявайки компанията на около 31.6 млрд. долара.

Сливането идва на фона на консолидация на френската Air Liquide SA с Airgas Inc. Сделката беше на стойност 13 млрд. долара и създаде това най-големия индустриален доставчик на газ.

Linde и Praxair започнаха да обсъждат сливането си още преди две години, но преустановиха преговорите заради влошаващите се финансови показатели на Linde, които започнаха да се възстановяват тази година. В средата на септември компаниите прекратиха разговорите за сливане. Тогава те стигнаха до заключението, че стратегическият съюз на операциите им е оправдан, но не успяха да се споразумеят за детайлите на корпоративното управление. Преговорите бяха възобновени в началото на декември.

Коментари: 0