Линия 3 на метрото тръгва от юли-август от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“

От 7 май \"синя\" и \"зелена\" зона отново са платени, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова

Линия 3 на метрото тръгва от юли-август от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“
9662 ~ 2 мин. четене

Третата линия на метрото в София ще тръгне през юли-август, като ще бъде пусната от "Красно село" до "Хаджи Димитър". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на  метростанция "Хаджи Димитър". Първите спирки от третия лъч на метрото между "Красно село" и станция "Патриах Евтимий" трябваше да бъдат пуснати тази месец, но това ще се отложи заради пандемията от коронавируса.

Както Economic.bg вече писа, тестовете на влаковете продължават, но заради извънредното положение част от екипа на "Сименс" е изтеглен и влаковете се тестват само от специалистите от България, което е довело до забавянето.

Метростанцията "Хаджи Димитър" ще се ползва от около 45 000 жители на кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река". За 3-5 минути ще могат да слязат до центъра, а за 12 минути - да отидат до "Красно село". Ползите са очевидни, посочи Фандъкова.

В последните месеци броят на пътуващите в метрото намаля чувствително. Към момента дневно пътуват около 76 000 души, при 350 000 души дневно в обикновена ситуация, съобщи още столичният кмет.

От 7 май платените зони за паркиране - "синя" и "зелена", в София ще бъдат възстановени, каза още Йорданка Фандъкова. Те са без такса за паркиране от 17 март, малко след вдъвеждането на извънредното положение. 

Междувременно поетпано ще се възстановяват делничните разписания на градския транспорт. Единствено остава намеленото работно време на градския транспорт вечер. Фандъкова припомни, че задължително носене на маски в градския транспорт не е отпаднало и помоли софиянци да спазват тази мярка.

София има и нов заместник-кмет по екологията - Десислава Билева, съобщи още Фандъкова. Тя е работила като експерт в МРРБ и в Министерството на здравеопазването. Преподавател е в Нов български университет, работила е няколко години и като ръководител на европейски проекти в МОСВ по програма "Околна среда". Доскоро тя беше в Надзорния съвет на "Топлофикация София", където е работила по подготовката и защитата на проекта за управление на битовите отпадъци на София - инсталацията за производство на енергия от RDF гориво. Само преди дни проектът беше одобрен от Европейската комисия и успешното му завършване ще бъде една от задачите й камо зам.-кмет, каза Фандъкова.

Припомняме, че в края на април зам.-кметът по екологията Йоана Христова подаде оставка по лични причини. Билева пък помоли Столичният общински съвет да бъде освободена от надзора на "Топлофикация" няколко дни по-рано.

Фандъкова опроверга информация, която по думите й политици са лансирали в последните дни, че Билева има връзки с Ковачки. "Точно обратното, тя ме сезира за сключени договори на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение на Надзорния съвет на дружеството", посочи кметът. Тогава Фандъкова е поискала смяна на директора на "Топлофикация София". Договорите трябваше да бъдат прекратени и "Топлофикация" излезе на борсата за топлоенергия и електроенергия, припомни Фандъкова. 

Най-големият тест за Билева ще бъде приключване на проекта за Западния парк. От това ще стане ясно нейното умение за управление на европейски проекти, посочи Фандъкова.

Коментари: 0