Лондон отказва да публикува оценка за въздействието на Brexit

Търговията между Великобритания и ЕС се изправя пред по-високи разходи, забавени пратки и редуциран товарен обем

Лондон отказва да публикува оценка за въздействието на Brexit

Снимка: Pixabay

908 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Правителството на Обединеното кралство няма да публикува оценка на икономическото въздействие от търговското си споразумение с Европейския съюз, въпреки че подобен преглед е установена правителствена практика, който британският кабинет е извършвал след сключването на други големи търговски сделки, пише Bloomberg.

„Изложихме подробностите около сделката, както възможностите и ползите, които тя предоставя на Обединеното кралство“, заяви говорителят на премиера Борис Джонсън Джейми Дейвис по време на разговор с репортери, когато многократно бе пoпитан дали правителството ще публикува официална оценка.

Бяхме наясно, че това е добра сделка, която ни позволява да поддържаме достъп до пазара на ЕС“, коментира Дейвис.

Търговията на Великобритания с ЕС е засегната от по-високи разходи, забавени пратки и редуциран товарен обем от началото на новите икономически отношения на 1 януари, като предприятията на Острова започват все повече да усещат ефектите от новата бюрокрация и митническите процеси.

През ноември Службата за бюджетна отговорност, независим надзорен орган за разходите на Великобритания, заяви, че споразумението за свободна търговия с ЕС ще свие брутния вътрешен продукт на Великобритания с 4% в дългосрочен план спрямо равнището при оставане в блока. Прогнозата обаче беше изготвена преди сделката да бъде договорена.

Оценките от въздействието са съставна част от правителствените ангажименти, която определя икономическите ефекти от предприетите от кабинета политики. През октомври Великобритания публикува подобен преглед на търговското си споразумение с Япония, което замени съществуваща сделка на страната на база членството ѝ в ЕС.

Подкрепи Economic.bg